Smörkola
Receptet är beräknat för 1 brödform
100g smör
3 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
Olika smaksättningar
Vaniljkola: 1 msk vaniljsocker
Pepparkakskola: 1 1/2 msk pepparkakskryddor
Chokladkola: 2 msk kakao
Smält smöret i en större kastrull. När det är helt smält, tillsätt socker, sirap och vispgrädde. Låt koka upp och koka på låg värme. Eftersom koktid varierar med olika kastruller och spisar är det bästa att göra ett kulprov för att se när kolan är klar (häll lite av smeten i ett glas med iskallt vatten, när du kan forma smeten till en kula är kolan klar)!
När kolan är klar, tillsätt smaksättningen och häll sedan upp kolan i en oljad brödform. Låt stå svalt några timmar innan du skär kolan i mindre bitar. Förvara kolan kallt.

Smörkola är himla gott det, gjorde det till jul med vaniljsmak
Mums, det lät smarrigt! =)