Igår blev jag så sugen på pannkakor/plättar så jag var tvungen att laga det till gårdagens middag – trots att det inte var torsdag.. Personligen föredrar jag nog plättar framför pannkakor eftersom det går snabbt att steka och det går att göra små ”plättpaket” fyllda med sylt, grädde/glass och annat gott. Igår gräddade jag dock både pannkakor och plättar för att se vad som blev godast.
Jag äger både en pannkaksstekpanna och ett plättjärn i gjurtjärn. Plättjärnet har jag köpt på second hand för typ 20kr och pannkaksstekpannan kommer från cervera. Vad föredrar ni, pannkakor eller plättar?
Pannkakor eller plättar
Receptet är beräknat för 4 personer (om ni äter soppa till)2 st ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
smör till stekningRör ihop ägg och mjöl snabbt. Tillsätt lite mjölk i taget så att inga klumpar bildas i mjölet. Krydda med salt och låt smeten stå och dra en timme, gärna längre.
Hetta upp en stekpanna/plättjärn (gärna gjutjärn). Stek pannkakor/plättar i smör tills de fått den färg du önskar.
Servera direkt tillsammans med t.ex. sylt, bär, frukt, socker, grädde, glass, sirap, etc.

Tror jag gillar plättar bättre än pannkakor för då kan man ju äta många flera! 😀 Haha!
Visst kan man laga plättar och pannkakor på vilken dag som helst! Hylla friheten!
Enligt mig är frasiga pannkakor det godaste! När jag var liten och på besök hos min farmor långt uppe i Jämtland fick man alltid hennes goda pannkakor serverade med glass till lunch en av dagarna man var där. Åh så gott det var… Allra helst med hjortronsylt!
jag älskar plättar, men lagar nästan alltid pannkakor av någon anledning!
jag föredrar nog plättar. jag äger tyvärr ingen bra plätt- eller pannkakslagg, så det blir oftast amerikanska plättar eller pannkakor.
du får ha en fortsatt bra vecka 🙂
Har precis hittat hit och suttit och läst mig hungrig på alla goda recept! himmel vad mycket god mat! I will be back 😉
Pannakakor VS plättar? =oavgjort!
Vad roligt att du hittat hit! Välkommen åter 🙂
Tycker plättar är att fördra! Tycker det är så mysigt och gott att ta upp ur frysen eller grädda på helgen när man kan äta en sen frukost eller brunch 🙂 Uppskattas av övernattande barn oxå! Då samlar man pluspoäng 🙂 Kram Gourmetmorsan
Jag håller med om att det är gott till brunch! 🙂 Bra med pluspoäng också 😉
Vad gör det för skillnad att använda en pannkakslagg jämfört med en vanlig stekpanna?
jag tycker pannkakorna får en mycket sprödare och krispigare yta när de steks i gjutjärn 🙂
Jag måste nog säga plättar. En rejäl plätthög med grädde och sylt är svårslaget 🙂