Om du, liksom jag, gillar plockmat kommer du att älska det här. Marinerade vitlöksklyftor är bland det godaste som finns i tapasväg och det går utmärkt att göra själv! Marinaden kan så klart varieras beroende på vilken smaksättning du själv gillar men örtmarinad är ganska standard och bra att börja med! Ett stort plus är att detta håller sig fräsch i flera veckor i kyl. Bli dock inte rädd om oljan ser konstig ut när du förvarar den i kyl – den har en tendens att ”stelna”.
Örtmarinerad vitlök
receptet kommer från bonniers kokbok
3 st vitlökshuvuden
1 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
Dela vitlökshuvudena men skala inte klyftorna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt vitlöksklyftorna. Låt dem koka i ca två minuter. Häll därefter av vattnet och spola vitlöksklyftorna med kallt vatten.
Ta bort skalet från vitlöksklyftorna och lägg vitlöken i en burk. Häll över vinägern och sätt på ett lock på burken. Låt vitlöken stå i kylskåp i ca tre dagar.
Häll vinägern och vitlöken i en kastrull. Koka upp alltsammans och låt koka i två minuter och häll därefter bort vinägern.
Lägg vitlöksklyftorna i en glasburk. Rör ihop olja, timjan, rosmarin samt salt och häll blandningen över vitlöken. Låt den därefter stå svalt i minst en vecka för att marineras ordentligt.

Oj så gott! Såna här kan jag äta hur många som helst! Blir dom sådär mjuka och milda som de man kan köpa marinerade i lösvikt? Måste prova!
Du är som mig då med andra ord. Jag brukar köpa marinerad vitlök i lösvikt när vi skall äta plockmat men hädanefter kommer jag nog marinera själv! Eftersom man kokar dem blir de riktig mjuka och fina och sen kan man ju variera marinaden på oändligt många olika vis så man får precis det man är sugen på!
Vad roligt att man kan göra detta själv!
Måste absolut testa ngn dag.
oh, tack för det här braiga receptet, jag brukar nämligen gå lös på dessa i delikatessdisken, men det är ju betydligt billigare att göra själv ju :)!
Oj så gott det där såg ut! Det där receptet måste jag komma ihåg! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella – BakeCake
Håller med! Kan äta hur många som helst. Tack för receptet.
TACK!
Efter idogt sökande har jag funnit ett recept som liknar det jag använt under flera år. Tyvärr försvann det i flytten för 10 år sedan, o sedan dess har jag letat!
I stumbled across your site and think it’s fantastic, keep us posting
Ciekawy post, dodalem twoj blog do ulubionych, teraz bede zagladal tu czesciej