Flera gånger har jag tänkt laga en kolapaj men det var först igår som jag tog jag i saken och verkligen provade. Det största problemet som jag trodde skulle uppstå var att kolan antingen skulle bli för lös eller för seg. Så här i efterhand hade jag inte behövt vara orolig – kolan blev precis som jag önskade mig!
Först tänkte jag nöja mig med bara kolafyllningen, men eftersom jag gillar godsaker som plopp, mars, snickerr tänkte jag att det skulle vara gott att täcka kolan med ett chokladlager. Tur var väl det för resultatet blev riktigt bra – i alla fall enligt testpanelen.
Kolapaj med chokladtäcke
1 paj
Paj:
150g smör
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
50g ljus blockchoklad
10g vit choklad
Kolafyllning:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
150g smör
Lingongrädde:
1 dl lingonsylt
10g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till pajskalet i en kastrull. Rör ner bakpulver, mjöl och kakao och platta ut degen i en pajform. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Blanda socker, sirap och vispgrädde för kolafyllningen i en kastrull. Låt kolan koka i ca 15-20 minuter (tills du kan göra ett kulprov eller att den blivit ca 120°). När kolan kokat klart, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner smöret.
Fyll pajskalet med kolafyllningen och låt svalna i kyl minst 2 timmar. Smält blockchokladen över ett vattenbad. Bred chokladen över kolafyllningen och låt chokladen stelna. Riv över 10g vit blockchoklad.
Vispa grädden efter egen smak och blanda ner lingonsylten. Riv 10g vit blockchoklad och rör ner det i grädden. Servera direkt till pajen.

Så det var den här pajen du menade. Himmel och pannkaka, jag finner inte ord. SÅ god ser den ut! Skicka hit lite? 😉
Hej!
Va med och TÄVLA om ett par microgrepp-vantar från nyttadesign i min blogg!!
Lycka till! 🙂
Tack för en mycket läsvärd blogg!
/Anna
En sådan läckerbit!
Jösses, vilken underbar kaka.
Jag vill ha en stoooooor bit.
Ååhhh…..den ser underbart god ut!!!
Mums vad gott det ser ut! Kola och choklad är aldrig fel 😉
Vilken kaka! Eller vilket godis kanske man ska säga.
wow, den ser grymt god ut!
ser supergott ut, måste prova detta
men gud jag DÖÖÖÖR! ser galet gott ut 😀
Oj, oj, oj, vad gott det ser ut! Jag blev genast sugen på att testa! Du vet inte hur många grader kolan ska vara när den är klar? Jag lyckas aldrig med kulprov utan brukar köra mer på termometer=)
Vad bra att du frågade! Skall genast uppdatera det i inlägget för det är säkert fler än du som undrar över detta. Kolan skall bli ungefär 120° innan den är klar. Lycka till! 🙂
Men gud vilken fantastiskt liten sak! Det här måste vi prova…
Vilken storlek på formen?
Den är ungefär 12x30cm.
Hej,hur många ”normalstora” bitar blir detta?
Men jisses va gott de ser ut! Ska testas! 🙂