Som många andra matbloggare märker jag att många letade efter nyårsrecept den här veckan. Eftersom Emmas Kök inte fanns för ett år sedan hade jag inga tidigare nyårsmenyer att visa. I förrgår åt vi dock en alldeles underbar nyårsmiddag som jag nu delar med mig av.
Vi köpte svensk oxfilé som vi brynte i lite smör och sedan tillagade med hjälp av en ugnstermometer i ugnen. Köttbiten vi fick tag i var så fin i sig och tillbehören som vi serverade till köttet gjorde att vi inte kryddade oxfilén alls. Salt och peppar är annars vanligt att strö över köttet innan du sätter in det i ugnen.
Ugnsstekt oxfilé med svampsås och vitlöksfrästa champinjoner 4 personer 600g färsk oxfilé Sätt ugnen på 125°. Dela oxfilén i fyra bitar och knyt ett snöre runt ”stubbarna” så att de håller formen. Hetta upp en stekpanna och bryn oxfilébitarna en i taget i lite smör. Lägg de färdigbrynta bitarna i en ugnsfast form. Sätt in en ugnstermometer i den tjockaste biten och ställ ugnsformen i mitten av ugnen. För rätta temperaturer se rätt innertemperatur. Hacka under tiden hälften av champinjonerna i mindre bitar. Stek dem i lite smör i en kastrull. När de mjuknat lite, tillsätt matlagningsgrädden svampbuljongtärningarna. Låt såsen koka upp och småputtra några minuter. (Är det lång tid kvar tills köttet är klart kan du ställa såsen åt sidan och värma upp den precis innan servering). Halvera resterande champinjoner och pressa vitlöksklyftorna. Stek detta tillsammans med lite smör på medelhög värme precis innan servering. När köttet fått rätt temperatur, ta ut det från ugnen och låt det stilla sig 5-10 minuter innan servering, gärna inlindat i ugnsfolie. Servera gärna köttet tillsammans med en fräsch grönsallad och potatis, ex. hasselbackspotatis. |

Det ser riktigt delikat ut Emma. Hoppas att nyårsfirandet var trevligt. Gott nytt år och god fortsättning. Kram
Ser otroligt delikat ut! Gott nytt år!
Riktigt gott att tillaga oxfilén i ugnen på så låg temperatur. Mört och gott!
ojoj, detta såg ju galet gott ut! Farligt farligt 😉
Sv: Ja, jag har haft smått koll på honom! Men genom att bläddra i hans kokbok så inser man vilken karl detta är! 🙂
Ha en fin kväll!
Ja gör det du :)På nyår serverade jag släkten skaldjurssoppa med pilgrumsmusslor och räkor samt små ugnsrostade baugettskivor till förrät, ugnsstekt fransyska från älg tillsammans med citronsmörsås och potatisrosetter, kanelcoleslaw, kryddkokta bönor och marinerade rödbetor till huvudrätt, och små citronmarängpajer till desser. Mums 🙂
Det är inte mycket som slår oxfilé!
åh, alltså, hasselbackspotatis, i love it. kan vara det godaste som finns!
The best website……
[…]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[…]……
Nästa gång du kör oxfilén i ugnen så ha de hel i bit istället.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn köttet runt om i en stekpanna och lägg det sen i en ugnsfast form.
Stick in en termometer i köttet.
Sätt in köttet i ugnen och sänk värmen till 150 grader.
Låt köttets temperatur gå upp till 50 grader. Sänk då ugnen till 125 grader.
Kör köttet tills det är 55 grader och ta då ut formen.
Linda in köttet i folie och låt ligga i ca 30 minuter.
Ja, det tar tid att göra på det här sättet men det blir ett otroligt bra kött som sen ligger på tallriken. Det är nästan så kniven sjunker genom köttet då man ska skära det.
http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/03/frukostbakning.html
Vad ska man använda mejram till i receptet?