Jag är ganska dålig på att äta fisk varje vecka men jag försöker bättra mig. Idag blev det en fiskgryta smaksatt med saffran och vitt vin. Perfekt att värma sig med nu i vinterkylan! Grytan blev väldigt god och doftar ljuvligt men mustig eftersom jag använder matlagningsgrädde (man orkar inte äta så mycket). Vill man ha ett lite ”lättare” alternativ skulle matlagningsgrädden med fördel kunna bytas ut mot mjölk. Ev. behövs då även lite maizena för att reda grytan så att den blir lite tjockare.
Den här fiskgrytan fungerar också bra att ha med sig i matlåda för att värma i mikro.
Saffransgryta med fisk
4 personer
400g upptinad vit fiskfilé, ex. hokifilé
3 st potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
1/2 st röd paprika
1 st purjolök
1 st hönsbuljongtärning
250 ml matlagningsgrädde
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk ketchup
1 pkt (0,5g) saffran
salt och peppar
olja till stekning
➊ Skala och skär potatisar, morötter, lök och paprika i mindre kuber samt skiva purjolöken tunt.
➋ I en gryta, stek potatis och morötter i lite olja på medelvärme i ca 20 minuter eller tills de blivit mjuka. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
➌ Lägg potatis- och morotspytten åt sidan och stek löken och paprikan några minuter. När löken blivit lite genomskinlig lägg tillbaka potatis- och morotspytten i grytan. Krydda med saffran.
➍ Rör ner matlagningsgrädde, vatten och det vita vinet i grytan. Krydda med buljongtärningen och ketchup. Låt koka upp och småputtra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
➎ Sänk värmen så att grytan småkokar. Lägg försiktigt ner purjolöken och fiskfiléerna i grytan. Låt fisken sjuda ca 5-8 minuter eller tills köttet är helt vitt.
Servera gärna fiskgrytan tillsammans med aioli eller vitlöksdipp.

Åh, vad det ser gott ut! Gillar verkligen dina fina bilder på din blogg.
vad gott med fisk och saffran 🙂
vilken fisk använde du? sej? 🙂 sej är en bra fisk det, billig och god 🙂
ha en fortsatt fin kväll! kram
sv: okej, då förstår jag 🙂 jag tyckte att fisken såg ut som sej, lite gråare liksom, men hoki är ju en riktigt god fisk det också 🙂
ha en bra kväll! 🙂 kram
Låter supergott. Smart o ha ”allt-i-ett” så man slipper ha tex kokt potatis eller ris till! Köpte hem färsk lax igår o de borde ju också funka perfekt istället för hoki… Ha en bra dag!
Hej Emma. Visst är fisk och saffran en härlig kombination. Passar fint att bjuda på i jultider.
Ha det bra./ Birgitta