När jag tar min vanliga ”blogg-runda” under frukosten ser jag att nästan alla på något vis börjat med julgodis eller annat som hör julen till. Eftersom jag är på utbytestermin är mitt studentrum inte speciellt pyntat så här finns ingen direkt julstämning, förutom när jag kokar risgrynsgröt och lyssnar på julsånger via spotify. Med andra ord, det skall bli väldigt trevligt att komma hem om två veckor!
Som ni också märker har jag ingen tillgång till ugn här så allt jag lagar kommer från två fina kokplattor. Detta gör mitt julgodisskapande begränsat. Nu har jag dock en kort liten lista på godsaker som jag faktiskt kan fixa utan ugn. Choklad- och nötpolletter blir först ut.
Jag har sett något liknande i bageriernas fönster här i Reims och tänkte att det inte borde vara speciellt svårt att återskapa hemma. Jag hade rätt. Det här var bland det lättaste jag gjort i julgodisväg, utan att godhetsfaktorn tar stryka.
Här i Frankrike hittade jag vita russin på butikshyllorna, vilket är något nytt för mig. Är det någon som vet om det finns att få tag på i Sverige? Om inte går det säkert lika bra att använda våra vanliga röda russin!
Choklad och nötpolletter
ca 30 stycken
200g ljus blockchoklad (gillar du hellre mörk så använd det)
3 st hasselnötter
1 näve osaltade pistagenötter
30 st vita russin
➊ Hacka hälften av pistagenötterna grovt och hälften fint.
➋ Värm 1/3 av chokladen i vattenbad. När chokladen smält, ta bort den från värmen och rör ner resterande choklad.
➌ Klicka ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper. Hur många polletter du får beror på hur stora du gör dem. Jag gjorde mina med en diameter på cirka tre centimeter.
➍ Tryck försiktigt ner en hasselnöt och ett russin i varje pollett. Fördela de grovt hackade pistagenötterna jämt över polletterna och avsluta med att strössla över de fint hackade pistagenötterna.
Låt polletterna ”stelna” i minst två timmar. Därefter kan du lägga dem i en burk (använd gärna bakplåtspapper mellan lagerna så att polletterna inte klibbar ihop) eller äta upp dem..

Mums! Det här ska verkligen provas i jul! Jag ska ge bort julgodis istället för klappar och då passar de här utmärkt! 🙂 Fin blogg du har!
Kram Karin
Det där ser verkligen jättegott ut!
Vad roligt att studera i Frankrike, vilken erfarenhet!
Vilket gott och enkelt julgodis du har hittat på!
Mmmm det där ser helt underbart gott ut!! Vilka smakkombinationer:) Är de svåra att göra?
Mumsigt! Själv har jag gjort en variant av dessa med mörk choklad, pistage och torkade jordgubbar!
Jag vet hur det är att vara utan ugn. Fy! Var utan en hel sommar, så tillslut kopplade vi in ugnen lite provisoriskt på altanen… Var en varm sommar kan tilläggas.
Har inhandlat choklad till julgodiset och det här så ju jättegott ut!
Åh, jag känner igen utomlandslivet utan ugn… Vad kul att du får fira jul hemma också, då vill man helst inte vara någon annanstans… Jättefint julgodis! Jag tänkte ge mig på chokladdoppade tryfflar toppade med havssalt i helgen, de kommer på bloggen sen! 🙂 De behöver man heller ingen ugn till!
Ooh va smaskigt de där såg ut. Passar mig perfa, som älskar nötter och choklad! 😀
Dom gula russinarna som du har finns i sverige också. Min mor brukar ha sånna, tror hon köper på typ Ica, tror dom finns på ”hälso hyllan” typ 🙂
Tänk att det bara är 2 veckor tills du kommer hem igen, har gått fort. Eller? 🙂 KRAM
Ja du skulle säkert älska dessa!
Tiden går verkligen fort, känns som om det var nyss som jag satte mig på planet till Frankrike! Det har varit toppen här men det skall bli lite skönt att komma hem igen.. 🙂
Absolut finns det o få tag på i Sverige, tror det brukar stå gula russin på förpackningen. Va gott o enkelt det lät med dessa poletter. Har massa nötter hemma så det får jag nog ta o testa. Är inne på min lilla julgodis-test, för att se vad som går hem hos mina nära o kära…
Jag kan tänka mig att man längtar hem lite, men så kul att få se nå nytt också! Läste att du är ”på flykt” från Uppsala, från de trakterna är jag uppväxt men har hamnat i Skåne så jag har inte kommit riktigt lika långt bort som du, dock åker jag upp till mamma o pappa över jul 😉
Trevlig helg till dig!
Kram Anna
Vad bra! Jag var lite osäker på om jag kunde få tag i dem hemma, men nu vet jag.. Då kan jag göra plats för något annat i resväskan 😉
Polletterna var superenkla att göra och blev riktigt goda!! (jag åt en nyss)
Vilka goda poletter. Har själv inte kommit igång med julmat och godis än, men det blir snart. Ska hämta inspiration på vår fina Julmarknad på Jamtli här i Östersund i morgon. Den är suverän 🙂
Du kanske kan tips mig om vilken det var och hur den var sen när du har fått den? 😀
Kram
Vad fina och goda de ser ut, och vilken fin blogg du har!
Kika in på http://kaffekokarkokboken.blogg.se/ för inspiration för matlagning utan ugn, hi hi…
Smaskiga 🙂 Jag vill prova knäck, får se när det blir.
Du sa att du ville ge dig själv massage som julklapp. Vet inte om du kommer till Stockholm. Ville bara tipsa dig min massör som heter Emma 🙂 http://www.re-treat.se/
Hjälp vad dom ser goda ut! Tror jag måste göra lite julgodis ändå det går nog inte att hoppa över. Som sagt gula russin finns på alla Orientaliska matbutiker. Ser fram emot ditt recept på ”chilipannkakorna” med chutney!
Har det fint/Karin
Verkligen ett godis som tilltalar mig och då ÄR jag ända inte någon godisråtta!
Hälsar fröken Dill
Ser toppen ut! Hemma brukar vi alltid göra något liknande men med jordnötter och russin på julen, och det salta från jordnötterna blir en fin kontrast. Frågan är om inte saltade pistagenötter kunde tillföra något här också! Jag ska nog göra ett försök 🙂
Det låter också väldigt gott! Upplys mig gärna om hur det smakar med salta pistagenötter om du brovar att göra detta 🙂
Det låter jättegott. Ska göra något liknande imorgon, men förmodligen toppa med detta, grovt hackat över http://www.tramsmail.se/kanelrecept/kanelrecept.php?id=11
Förresten, ska det inte vara 30 hasselnötter? Inte 3 😉