
Min lillebror är ett big fan av vaniljbullar. När jag ändå bakade Leilas kanelknyten så passade jag på att baka dessa godingar. Vaniljkrämen skulle säkert kunna bytas ut mot något annat spännande. Sylt kanske blir lite väl sött, men lite färska bär, frukt eller rent av choklad kanske skulle funka?


Receptet är hämtat från Leila Lindholm.
Beräknat för ca 15 bullar
Ingredienser
Deg:
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
12 dl vetemjöl special
Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 stång vanilj
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör |
Tillagning
Vaniljkräm:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen i isbad eller kyl.
Bulldeg:
- Mortla kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen.
- Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla bitarna till runda bollar med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
- Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen.
|
Åh så goda de ser ut! Varje gång jag bläddrar förbi dem i A Piece of Cake blir jag så sugen på att baka dem.
Kram!
Jösses, vad goda dom ser ut.
Oh med vaniljkräm i,, ooh man blir ju såå sugen.
Ska kolla runt mer i den här bloggen, vi hörs nog snart igen 😛 🙂
Det här är mina favorit bullar, försvinnande goda..
Kanske lite hasselnötsmassa skulle vara gott i också eller nutella, mm vem vet..
Ha det gott
Det låter faktiskt inte helt fel, jag får testa vid nästa bakning!
åh ja de ser inte alls dumma ut!:)
har ju helt glömt o lägga till dej på lovin, men nu é du där så jag inte missar nått (fast de lär jag ändå göra)
Vad roligt att du vill följa Emmas Kök, det är ju toppen att man kan följa bloggar och se uppdateringarna direkt!
Jisses så goda de där vaniljbullarna såg ut! Jag har ju faktiskt boken där det där receptet finns med så det måste jag helt klart testa! 🙂
Vaniljbullar får mig att tänka på mormor, hos henne går det inte hem att tacka nej till kakan som serveras till kaffet. Då blir det onda blickar, haha! A piece of Cake-boken är alltid härlig att bläddra i och njuta av.
Ja, visst är det gott med tzatziki!
Men du, dom där bullarna ser inte fy skam ut dom heller, kanske man skulle baka och bjuda på imorgon när det kommer lite vänner.. 🙂
Mmm vaniljbullar är ju sååå gott! Dina var jättefina & nu började det kurra i magen 😉