
En perfekt födelsedagstårta/kaka. Att göra en tårtbotten av sockerkaka fungerar lika bra som en traditionell tårtbotten, speciellt om tårtan skall bli glutenfri. Nackdelen med att göra glutenfria kakor/tårtor är att de blir väldigt kompakta.
Tårtan går naturligtvis lika bra att göra med icke-glutenfri botten. Gör antingen en traditionell tårtbotten eller 1 1/2 sats sockerkaka.
Mango och passionsfrukt är en härligt kombination. Lagom sött lagom syrligt. Om man tycker att glutenfria tårtor blir för kompakta eller ”torra”, gör gärna en fruktsås som kan serveras till kakan/tårtan. En fruktsås på mango och passionsfrukt görs lätt genom att blanda 1dl mangopuré, 1dl vatten, 1 msk ssocker, saft från 1/2 lime och 1 passionsfrukt. Koka upp och låt svalna.



Den mörka chokladfrostingen kan naturligtvis bytas ut mot en vit om kakaon ersätts med 1 tsk vaniljsocker och den mörka chokladen byts ut mot vit.


Receptet är beräknat för 1 tårta
INGREDIENSER
Sockerkaksbotten:
3 st ägg
2 1/4 dl socker
75 g smält smör/margarin
4 1/2 dl semper mjölmix
1 1/2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokande vatten
Mango- & passionsfruktsfyllning:
2 st mango
3 st passionsfrukter
2 1/2 st gelatinblad
1 st lime
Chokladfrosting:
200 g philadelphiaost
2 msk strösocker
2 msk florsocker
1 msk kakao
75 g mörk blockchoklad
Vit frosting:
50 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
1 tsk florsocker
TILLAGNING
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175. Smält margarinet i en kastrull. Smörj och mjöla (använd glutenfri mjölmix) en form med avtagbara kanter.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt margarinet.
- Blanda mjölmixen med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten. Tillsätt det kokande vattnet.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Lår svalna.
Chokladfrosting:
- Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda resten av ingredienserna för chokladfrostingen i en skål. När chokladen smält, rör snabbt ner denna i frostingen och rör till en jämn smet. Ställ i kylen.
Mango- och passionsfruktsfyllning:
- Skala och skär mangon i mindre bitar. Kör den i en mixer eller matberedare för att få en puréliknande konsistens. Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp mangopurén tillsammans med två passionsfrukter. Tillsätt gelatinbladen och rör till de löst upp sig. Kyl i ett vattenbad.
Ihopsättning:
- Dela tårtbotten på mitten. Spritsa en kant med chokladfrosting längs tårtan så att fyllningen inte rinner ut. Bred ut frosting på ”locket” så att tårtan inte trycks ihop om du gör detta sist av allt.
- Häll i mango- och passionsfruktsfyllningen i tårtan och fördela jämnt. Lägg på locket och bred frosting längs med tårtans kanter. Dekorera ev. med spritsade kanter ner mot tårtfatet.
- Ställ tårtan i kylen ca 2-3 timmar så att fyllningen hinner stelna.
Innan servering:
- Blanda alla ingredienser till den vita frostingen. Spritsa eller dekorera locket som du vill.
- Riv limeskal och strö över detta längs tårtlockets kanter. Fördela ut lite passionsfrukt jämnt över locket.
Dekorera gärna med andra frukter. Jag har ovan använt jordgubbar. |
Supergod tårta och väldigt roligt med den glutenfria botten. Det är sällan en glutenallergiker får så god choklad tårta 🙂 Tack snälla Emma <3
Det tycker jag! och det får jag nog! =) tårtan ser sååååå god ut! =)
Mangomousse är min favorit framför alla andra, helt gudomligt god!!!
Denna tårta låter kanongod :-).
Verkar vara en fantastiskt god tårta!
En fråga bara: används limen till något annat än dekoration? I och med att den står under rubriken ”fyllning” undrar jag om den ska vara med där också?
Om jag minns rätt använde jag saften i fyllningen och skalet till dekorationen. Fyllningen kan med fördel lagas även utan limesaften – det är en smaksak 🙂
Gjorde den här tårtan med vit choklad istället för mörk till mors dag idag, blev en riktig hit. Tack för receptet, det blev supergott!
Vad roligt – och spännande med vit choklad! Det måste jag nog nästan själv ta och prova också 🙂