
Igår köpte jag färska körsbär på stan för att att göra en smördegspaj. Idag tog jag tag i körsbärsprojektet men struntade i smördegen. Istället fick det bli en snabblagad enkel körsbärspaj. Den fick goda recensioner vid middagsbordet och slank snabbt ner i magen tillsammans med lite vaniljglass.

Receptet är beräknat för 4 st portionspajer
INGREDIENSER
50 g + 1 msk smör
1/2 dl + 2 msk socker
2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 300 g körsbär, urkärnade och halverade
1 tsk vaniljsocker
TILLAGNING
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält 50 g smör. Blanda mjöl och bakpulver vid sidan om. Rör ner detta tillsamman med sockret i smöret. Om degen blir ”rinnande”, tillsätt lite extra mjöl (OBS. tillsätt inte så mycket extra mjöl så att degen blir torr).
- Fördela hälften av degen i botten på portionsformarna. Ställ resten åt sidan.
- Koka upp körsbär, 2 msk socker och 1 msk smör i en kastrull. Låt sjuda 5-10 minuter tills dess körbären mjuknat. Rör ner vaniljsockret.
- Fördela körsbärsblandningen i portionsformarna och smula över resten av pajdegen som ett lock.
- Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Stäng därefter av ugnen och låt pajerna stå kvar i eftervärmen i ca 5 minuter.
Servera tillsammans med vaniljglass. |
Sååå gott! Perfekt avslutning på middagen.