
Rabarber är gott, speciellt under sommarhalvåret när man snabbt kan slänga ihop en paj eller koka lite kräm. Det som är så härligt med rabarber är kombinationen av det söta och det syrliga. Rabarber är inte bara gott för sig utan passar också bra tillsammans med till exempel jordgubbar.




Receptet är beräknat för 1 pajINGREDIENSER
75 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk havregryn
4 st stora stjälkar rabarber
1 1/2 tsk kanel
Smör till stekning
TILLAGNING
- Sätt ugnen på 175°. Skala och tvätta rabarbern och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.
- Smält 75 g smör i en kastrull och ca 2 msk smör i en stekpanna.
- Tillsätt 1 dl socker och kanelen i stekpannan. Låt sockret smälta något innan du tillsätter rabarbern. Låt steka på medelvärme några minuter så att rabarbern får lite smak och blir lite mjuk. Ställ åt sidan.
- Rör samman 1 dl socker med det smälta smöret i kastrullen. Blanda vid sidan om mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Tillsätt detta i kastrullen och rör samman tills det blir en deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl om det behövs.
- Platta ut hälften av pajdegen i en form med avtagbar kant. Se till att degen går upp lite längs sidorna. Strö lite havregryn i botten innan rabarbern läggs i. Kavla ut resten av degen till ett runt lock (lättare på plastfolie) och lägg det över pajen. Alternativt smula över resten av degen så att det nästan blir som ett lock. Strö lite socker över pajen innan den gräddas för att få en finare yta.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt gärna pajen svalna innan servering.
Servera gärna pajen tillsammans med egengjord vaniljsås. |
det där ser jag fram emot nästa gång vi ses 😀
Åh, vill ha!