|
Oxfilé med asiatisk touch
Kategorier: Kött
Etiketter: gryta | ingefära | Kött | lök | vin
Kommentarer:
 oxfilé
Receptet är beräknat för 4 personer
INGREDIENSER
500-600 g oxfilé (rumstempererat)
2 st scharlottenlökar
2 st vitlöksklyftor
8 skivor inlagd ingefära
3 dl rött vin
2 st köttbuljongtärningar
5 msk sirap
1 1/2 dl kokosflingor
3 dl jasmineris
1 1/2 dl mellangrädde
2 msk smör
Salt & svartpeppar
TILLAGNING
- Hacka scharlottenlök, vitlök och ingefära fint. Skär oxfilén i bitar, ca 4 cm tjocka.
- Stek oxfilén i lite olja i en varm stekpanna. Det rumstempererade köttet gör att köttsaften inte rinner ur köttet vid stekning, ta därför fram köttet i god tid innan det är dags för tillagning. Köttet skall inte heller flyttas när det väl lagts ner i pannan. Stek varje bit ca 3 minuter (mediumstekt) på varje sida, vänd endast en gång. När köttet är färdigstekt, salta och peppra innan det lindas in det i ugnsfolie. Kom ihåg att köttet fortsätter att tillagas efter att du tar upp det från stekpannan, dvs. om köttet är för rött kan det bli lagom när det fått stilla sig.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ner kokosflingorna. Tillsätt 2 dl vatten, jasmineris och 1 tsk salt. Rör om och låt koka under lock i ca 15-20 minuter.
- Stek löken och ingefäran i stekpannan efter köttet. Blanda i vin, 3 dl vatten, buljongtärningar och sirap. Salta om det behövs. Låt koka några minuter. Red ev. med maizena för en tjockare sås (utan redning blir det en sky).
- Lägg ner köttet i såsen så att det blir varmt medan du blandar i grädde i riset. Låt riset stilla sig någon minut innan servering så att riset suger åt sig grädden.
Servera med en grönsallad. |
Lämna gärna en kommentar!
|
låter fantastiskt gott, ska bli en av våra påskmiddagar i fjällen
kram /eva