Soppa
som förrätt: 1 1/2 – 2 dl
som varmrätt: 2 1/2 – 3 dl
som dessert: 1 1/2 – 2 dl
Förrätter
gravad och inkokt fisk: 100 g
rökt fisk: 75 g
skaljdjur (i sallader): 50 – 100 g
skaldjur (naturella): 200 – 250 g
grönsaker (kokta): 200 g
grönsaker (i sallader): 50 – 75 g
kött: 50 – 75 g
frukt: 125 – 150 g
Varmrätter
fiskfilé: 150 g
plattfisk: 300 g
rundfisk: 250 g
rökt fisk: 150 – 200 g
kött utan ben: 125 g
kött utan ben (till grytor): 75 – 100 g
kött med ben: 175 g
kött med ben (till grytor): 125 g
kött med mycket ben: 175 – 200 g
färs: 75 – 100 g
anka: 450 – 500 g
duva: 300 – 400 g
fasan: 250 g
gås: 400 – 500 g
höns: 250 – 300 g
kalkon: 250 – 300 g
kalkon (mini): 250 – 300 g
kyckling: 250 g
kyckling (till gryträtter): 175 g
kyckling (delar): 150 g
kyckling, grillad: 200 – 250 g
kyckling, grillad (utan ben till sallad): 75 g
Tillbehör
grönsaker, kokta: 75 g
grönsaker, råa i sallad: 50 – 75 g
grönsaker, till soppor: 75 – 100 g
grönsaker, till stuvning: 50 – 100 g
gruka, inlagd: 50 g
gurka, salt-, ättiks-: 25 g
rödbetor, inlagda: 50 g
syltlök, inlagd: 25 g
tomater, syltade: 25 – 50 g
potatis, till kokning: 200 g
potatis, till stekning: 250 g
potatis, till gratäng: 200 g
potatis, till mos: 200 – 250 g
pommes frites: 150 g
ris: 50 g
pasta: 70 g
sås, gratäng: 1 dl
sås, sky: 1/3 – 1/2 dl
sås, stek: 1/2 – 3/4 dl
stuvning: 1/2 – 1 dl
Desserter m.m.
kräm: 1 1/4 dl
soppa: 1 1/2 – 2 dl
bär, färska: 100 – 150 g
bär, djupfrysta utan socker: 75 – 100 g
bär, djupfrysta med socker eller lag: 100 – 125 g
frukt, färsk: 125 – 175 g
frukt, hermetiserad, med lag: 100 – 175 g
frukt, hermetiserad, utan lag: 75 – 100 g
glass: 75 – 125 g
grädde, gräddfil, etc.: 1/4 dl
grädde, visp: 1/2 dl
gräddfil, crème fraiche, till sås: 1/4 – 1/2 dl
vaniljsås: 1 dl
ost, till ostbricka: 75 – 100 g
Tack tack för denna, du underlättar mitt nyår då jag ska laga maten 🙂