Den perfekta snabblagade desserten till en chokladälskare måste vara chokladfondanten. Enkelt, snabbt och supergott sammanfattar bra desserten på bilden ovan och resultatet blir nästan alltid bra om man följer receptet. Man lär sig av sina misstag för många gånger har jag låtit fondanten stå kvar lite längre i ugnen än enligt receptet eftersom jag trott att den inte blivit tillräckligt gräddad. Vid dessa tillfällen har resultatet ofta blivit en genomgräddad chokladkaka istället för en krämig fondant. Mitt tips är att hellre grädda chokladfondanterna en minut kortare än enligt receptet än för länge eftersom portionsformar ofta är rätt små går det snabbare än vad man tror att tillaga dessa..
Chokladfondant
6 portioner75g smör + smör till formarna
45g mjöl
250g mörk choklad
125g socker
2 ägg
1½ tsk vaniljsocker
en nypa salt
vaniljglassVrid på ugnen till 200 grader och smörj sex portionsformar med smör.
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Placera skålen över en kastrull med sjudande varmt vatten (se till så att inget vatten eller ånga hamnar i skålen). Rör om tills dess att chokladen smält och du har en len smet innan du tar av skålen från värmen.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt med elvisp i c:a tre minuter (så att det tjocknar något). Vänd försiktigt i mjölet med en slickepott och när det är blandat vänd ner smeten i chokladen. Rör snabbt till en slät smet och fördela i de sex portionsformarna.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så att toppen är fast och har sprickor i sig.
Servera fondanterna varma med vaniljglass och fruktsallad eller bär.

Ser urgott ut. Vacker bild, också. Måste testa denna chokladefterrätt på min chokladälskande familj. Tack för tipset!
Det måste jag prova tack för receptet!!www.sportochspelkocken.se
Jag letade efter recept på chokladfondant, eftersom jag haft svårt att få till dem. Noterar att du gör dem i porslinsform, och inte stjälper upp dem – så antar att du haft samma problem som jag… Funderar på hur de ska kunna bli tillräckligt fasta i ytterkant men ändå härligt rinniga inuti för att kunna stjälpas upp utan att gå sönder…
Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!
Jag har ett annat recept på bloggen (chockladfondant med hallonfyllning i). De bakade jag med löstagbar form som jag hade lite smörpapper runt kanterna. Det är svårt att veta exakt hur länge de ska vara inne, beror mycket på ugnen, storleken på chokladfondanten etc. Första gången jag bakade dem med löstagbar form tyckte jag de såg gräddade ut men när jag la upp dem på tallriken rann de ut..
Såå gott & lockande! Choklad är har en alldeles speciell plats i bakverkshimmelen är det inte så!
Men ÅH så kul att hitta hit! Hit kommer jag igen!
Du kanske vill vara med och tävla om en Middax Matkasse hos mig, såg att du också kommer från Uppsala:)
Ha en fin dag!
/ Emma
ÅÅÅÅ vad det såg gott ut!
Jag vill ser fler recept som detta.
Har du slutat blogga?
Nej det har jag inte men jag lägger inte upp nya recept lika ofta längre. Jag ska försöka lägga ut lite nya recept i helgen!
Fantastisk!
+++++
Vad roligt att det smakade bra!
Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
1 till 10.
Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg
Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.
Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.
Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!
Hälsningar
http://www.Fooduel.com
vad gott den ser ut !!