Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Chokladfondant

Den perfekta snabblagade desserten till en chokladälskare måste vara chokladfondanten. Enkelt, snabbt och supergott sammanfattar bra desserten på bilden ovan och resultatet blir nästan alltid bra om man följer receptet. Man lär sig av sina misstag för många gånger har jag låtit fondanten stå kvar lite längre i ugnen än enligt receptet eftersom jag trott att den inte blivit tillräckligt gräddad. Vid dessa tillfällen har resultatet ofta blivit en genomgräddad chokladkaka istället för en krämig fondant. Mitt tips är att hellre grädda chokladfondanterna en minut kortare än enligt receptet än för länge eftersom portionsformar ofta är rätt små går det snabbare än vad man tror att tillaga dessa..

Chokladfondant
6 portioner

75g smör + smör till formarna
45g mjöl
250g mörk choklad
125g socker
2 ägg
1½ tsk vaniljsocker
en nypa salt
vaniljglass

Vrid på ugnen till 200 grader och smörj sex portionsformar med smör.

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med smöret. Placera skålen över en kastrull med sjudande varmt vatten (se till så att inget vatten eller ånga hamnar i skålen).  Rör om tills dess att chokladen smält och du har en len smet innan du tar av skålen från värmen.

Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt med elvisp i c:a tre minuter (så att det tjocknar något). Vänd försiktigt i mjölet med en slickepott och när det är blandat vänd ner smeten i chokladen. Rör snabbt till en slät smet och fördela i de sex portionsformarna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så att toppen är fast och har sprickor i sig.

Servera fondanterna varma med vaniljglass och fruktsallad eller bär.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

14 personer har kommenterat inlägget Chokladfondant

Lämna gärna en kommentar!