Portergryta är en av de godast grytorna som finns tycker jag. Riktigt smakrik och passar perfekt så här på hösten, både till vardags och helg! Det här var endast andra gången som jag någonsin använt högrev och det blev riktigt bra måste jag säga. Sist använde jag högrev när vi lagade Chili con Carne men den här gången kokade jag köttet i nästan tre timmar och det blev riktigt mört – så där mört att det faller sönder om man tar på det. Så om du själv använder högrev men är orolig för att det inte blivit klart när du tillagar det – fortsätt då tillagningen tills du ser att köttet nästan faller itu av sig själv!
Portergryta
Receptet är beräknat för 5 personer1 kg högrev eller grytbitar av nöt
5 dl porteröl (vanligtvis en flaska)
2 dl vispgrädde
10 torkade enbär
1 tsk torkad timjan
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1/2 dl soja
2 st köttbuljongtärningar
10 st steklökarHäll porteröl, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Krydda med enbär, timjan, buljongtärningar, svartpeppar och låt allt koka upp.
Putsa och skär högreven i mindre grytbitar (3*3 cm) och lägg ner det i grytan när såsen kokat upp. Låt grytan koka under lock tills köttet blir mört (minst 2 timmar).
När köttet blivit mört (faller nästan sönder), lägg då i de skalade lökarna och rör i grädden. Låt grytan koka ytterligare 5 min.
Servera portergrytan med kokt potatis, inlagd gurka och svartvinbärsgelé!

Ummm ser jättegott ut – det här skall jag göra till helgen 🙂 Konsten är ju att kunna ta tillvara kokkött också 🙂 Grattis o vilka fins bilder du tar 🙂
Åh vad härligt med hösten ändå, då kan man göra mustiga grytor! Det här låter jättgott:-)
Åh, gud så gott! Har aldrig ätit portergryta, men porterstek är ju så ljuvligt!
Just en sådan mustig gryta längtar man efter på hösten! Vi lagade älgfärssås med porter i hälgen och det var heller inte dumt.
Hälsar fröken Dill
Blev lite mycket Älg förra hElgen…
Både portergryta och porterstek tillhör våra favoritmiddagar, speciellt nu på hösten. Så gott!
God gryta! Men jag gjorde den med 50 cl porteröl och inte 50 ml. Annars finns ju ingen vätska i grytan. Sen skulle jag nog koka steklökarna längre än 5 min (minst 20 min) då de blev alltför hårda.
Grytan är ypperligt god med smak av enbär, svartvinbärssaft och porter. Mums!
Supergod gryta som jag gjort flera gånger, har dock som ovan tagit mer porter. Den har blivit en favorit här hemma:)
Det absolut bästa receptet på denna typ av gryta jag har provat. Perfektion!
Himla god gryta, jag har i många år gjort porterstek, denna gryta var ju enklare att göra när köttet redan är skuret i bitar ☆☆☆☆☆