På baksidan av ett havrekilpaket hittade jag ett recept på långpannebröd som jag bestämde mig för att testbaka i veckan. Det var riktigt enkelt att förbereda och skulle endast jäsa en gång. Gräddningen gick snabbt och resultatet blev ett fantastiskt gott vardagsbröd som räcker till en hel familj! Ett tips är att frysa in brödbitarna när det svalnat så riskerar ni inte att det blir torrt efter några dagar.
Långpannebröd
Ca 21 bitar1 pkt havrekli
720g vetemjöl
50g jäst
8 dl vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
smörVärm vattnet så att det blir 37°. Smula under tiden ner jästen i en stör bunke eller i en assistent. Tillsätt salt och sirap.
Läs upp jästen med vattnet när det fått rätt temperatur. Tillsätt havrekli (spar 1/2 dl till utbakning) och mjölet under omrörning. Arbeta degen 5 min i assistent eller 10 min för hand. Degen ska vara rätt klibbig.
Smöra en långpanna eller lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll ut smeten och dra ut den i kanterna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor så att det blir lättare att dela den när den är färdiggräddad. Pensla brödet med kallt vatten och strö över resten av havrekliet. Låt jäsa under duk i 40 min.
Värm under tiden ugnen till 225°. När brödet jäst klart, grädda det i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något innan du skär det i bitar.

detta bröd måste jag pröva,ser supersmarrigt ut 🙂
kram Åsa
Påminner väldigt mycket om Arlas Grahamsrutor för nybörjare, med skillnaden att där är det grahamsmjöl istället för havrekli och kesella i. Gott!
Så praktiskt att baka i hel långpanna så där! Fint ser det ut också:-)
Vet knappt hur jag halkade in här, men det spelar ju ingen roll.
Ville bara säga att trots att jag är vegeterian så måste jag stanna till och säga, din blogg är superfin!
Vackra bilder och enkelt att följa. Ska nog tipsa min mamma om den här bloggen:)
Oooh, så otroligt smarrigt det där brödet såg ut! Måste jag absolut testa, så enkelt att frysa in och alltid ha nybakt bröd 😀
Hejsan! Nu går vi äntligen mot jul! Längtar du lika mycket som jag? Du är då varmt välkommen att besöka min julblogg 🙂 Just nu har jag utlottning av 2 biljetter till IKEAS julbord! Mvh Lisa http://lisasvinterland.blogspot.com
Hej Emma. Hittade din blogg av en slump idag! Jag fastnade direkt. Kommer aaaabsolut fortsätta läsa och ta del av dina smarriga recept!
Tack för väldigt bra och underhållande läsning och recept!
Fin blogg! Besök gärna min nya och lämna gärna en kommentar:)
Älskar sån bröd. Ska testa detta!
Enkelt och gott bröd är guld värt. Detta verkar leverera inom bägge områden och måste testas. 🙂
HEJ! Vi använder oss av ditt recept väldigt ofta! Det är hur bra som helst, och vi får så många komplimanger varje gång det serveras! TACK!