långpannebröd

På baksidan av ett havrekilpaket hittade jag ett recept på långpannebröd som jag bestämde mig för att testbaka i veckan. Det var riktigt enkelt att förbereda och skulle endast jäsa en gång. Gräddningen gick snabbt och resultatet blev ett fantastiskt gott vardagsbröd som räcker till en hel familj! Ett tips är att frysa in brödbitarna när det svalnat så riskerar ni inte att det blir torrt efter några dagar.

Långpannebröd
Ca 21 bitar

1 pkt havrekli
720g vetemjöl
50g jäst
8 dl vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
smör

Värm vattnet så att det blir 37°. Smula under tiden ner jästen i en stör bunke eller i en assistent. Tillsätt salt och sirap.

Läs upp jästen med vattnet när det fått rätt temperatur. Tillsätt havrekli (spar 1/2 dl till utbakning) och mjölet under omrörning. Arbeta degen 5 min i assistent eller 10 min för hand. Degen ska vara rätt klibbig.

Smöra en långpanna eller lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll ut smeten och dra ut den i kanterna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor så att det blir lättare att dela den när den är färdiggräddad. Pensla brödet med kallt vatten och strö över resten av havrekliet. Låt jäsa under duk i 40 min.

Värm under tiden ugnen till 225°. När brödet jäst klart, grädda det i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något innan du skär det i bitar.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

11 personer har kommenterat inlägget långpannebröd

Lämna gärna en kommentar!