Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Jordgubbspaj med smak av citron

Åt ni något gott på midsommar? Det här är i alla fall vad vi åt till dessert – en gudomligt god jordgubbspaj med smak av citron. Fräscht och gott efter en måltid. Först hade jag tänkt baka en jordgubbstårta men efter lite om och men då jag insåg att det skulle ta mycket längre tid att baka tårtbottnar och göra vaniljkräm fick det bli en paj istället. Paj är ju faktiskt perfekt att bjuda på, både till fikat mitt på dagen eller efter maten till kaffet. Det går relativt snabbt att laga och kräver inte speciellt mycket ingredienser. Smör och mjöl finns i alla fall i mitt kök hemma hela tiden och har du pajdegen kan du därefter fylla den med vad som helst, ex. äpplen (och äppelmos om du inte har så många äpplen hemma), bär av alla dess slag eller i värsta fall lite sylt.

Som tur är blev det lite paj över från midsommarafton och jag kan faktiskt säga att den nästan var lite godare dagen efter. Då hade lemon curden smaksatt pajskalet och jordgubbarna grädden. Mums!

Är du inte förtjust i vispgrädde tror jag att denna paj skulle vara lika god (eller till och med godare) om grädden byttes ut mot naturell yoghurt.

Jordgubbspaj med smak av citron

Pajskal
2-3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
150g margarin

Fyllning och dekoration
2 dl lemon curd
1 dl vispgrädde / 2 dl naturell yoghurt
jordgubbar

Värm ugnen till 175°. Smält margarinet i en kastrull samtidigt som du blandar alla torra ingredienser i en skål. När margarinet är smält, rör i de torra ingredienserna så att du får en deg. Om degen är för lös, häll i lite mer mjöl (den ska behålla formen om du rullar den till en boll).

Platta ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt pajskalet svalna något innan du brer på fyllningen.

Bred på lemon curden i botten av pajskalet. Vispa grädden och bred/spritsa den över lemon curden. Dekorera med hela/skurna jordgubbar! Låt pajen stå svalt tills det är dags för servering.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

5 personer har kommenterat inlägget Jordgubbspaj med smak av citron

Lämna gärna en kommentar!