Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

glutenfri äpple tarte

Helgen har ägnats åt att packa upp och städa hemma så att alla mina saker ska få plats över sommaren. Jag har även hunnit vara ute lite och fått lite sol på mig. Bland annat tog vi en cykeltur till en park en kväll och åt lite grillat kött och en potatissallad som jag tillagade. Recept på den kommer i veckan för den blev riktigt bra!

Igår var också brorsan hemma och hälsade på så då passade jag på att laga en äpple tarte till efterrätt. Det blev en glutenfri sådan då mamma har glutenallergi. Degen blev faktiskt riktigt bra – även om det är lite svårt att baka med glutenfritt mjöl. Receptet på denna mördeg fungerar även med vanlig mjöl, men då räcker det nog med 3 dl.

Nu ska jag packa i ordning lite kläder för jag ska åka tillbaka till Uppsala och rida min sista ridlektion för den här terminen. Hur firar ni nationaldagen?

Äpple tarte
Receptet räcker för 8 personer

Mördeg
150g smör
3-4 dl glutenfritt mjöl, eventuellt mer
1 msk florsocker
1 krm salt
1 ägg

Fyllning
3 stora äpplen
4 dl vatten
1 msk kanel
1 msk socker

Skär smöret i mindre tärningar och lägg dem i en mixer. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa ihop allt till en smuldeg. Tillsätt ägget och mixa lite till. Om degen är lös har du i lite mer mjöl i omgångar tills den inte längre kladdar fast på fingrarna. Lägg degen i en påse i kylen i ungefär en timme.

Skala under tiden äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem i en kastrull och häll över socker, kanel och vatten. Koka upp och låt puttra tills äpplena mjuknat. Sila av äppelklyftorna men spar såsen. Låt alltsammans svalna.

Sätt ugnen på 200°. Ta ut degen och kavla den tunt. Lägg den i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt pajskalet svalna något innan du lägger i äpplena. Beroende på vilken form du använder, varva äppelklyftorna så att du får ett fint mönster. Pensla över lite av såsen och låt pajen stå och dra tills den ska serveras.

Servera pajen med kall vaniljglass och häll över ytterligare lite av såsen.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

1 person har kommenterat inlägget glutenfri äpple tarte

Lämna gärna en kommentar!