Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

vaniljmacarons

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg skulle jag ju prova att baka macarons i påsk. Sagt och gjort – och det blev lyckat på första försöket. Jag lyckades få till en bra smet eftersom de blev fina till ytan och med en liten ”fot”. Jag använde mig av ett recept från Tartelette som Jennie på Kalasgott översatt. Jag tycker att de blev bra och goda på alla sätt och vis – men något söta. När jag var på utbyte i Frankrike tidigare åt jag en och en annan macaron och jag har för mig att de inte var så här söta. Nästa gång blir det lite mindre florsocker i smeten alltså!

Även om det tar lite tid att baka dessa är det väl värt det. En seg god ”maräng” men smörkräm passar perfekt till kaffet efter maten – eller varför inte på ett kalas?

Vaniljmacarons
Receptet ger ca 40st små macarons

150g sötmandel
150g florsocker
25g vaniljsocker
120g äggvitor
185g strösocker
50g vatten

Koka upp vatten i en kastrull och skålla mandeln i några minuter. Ta bort skalet och torka av mandeln innan du maler den fint. Blanda den rivna mandel med siktat florsocker och vaniljsocker i en bunke.

Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning så att du får en marängsmet. Blanda 150g socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer.

Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. OBS!! Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

Rör i 60g äggvita i mandel, florsocker- och kakaoblandningen. Vänd i marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Rör endast så att allting blandas.

Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar i femkronorsstorlek på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, fukta ett finger med kallt vatten och släta till ytan.

Värm ugnen till 150°. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma innan de gräddas. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 11-14 min.

Smörkräm

100g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop samtliga ingredienser till en jämn smet. Bred ut lite kräm på varje macaron när det är dags att äta.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

8 personer har kommenterat inlägget vaniljmacarons

Lämna gärna en kommentar!