Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Stekt hälleflundra med pumpacrème och vitvinssås

För två helger sedan tog A och jag en tur till Hötorgshallen i Stockholm för att inhandla något gott till middag. Vi köpte med oss en fin bit hälleflundra och även lite gott vitt vin. Jag ville försöka återskapa en god fiskrätt jag ätit på tidigare restaurangbesök på Hambergs i Uppsala med min mamma. Den kvällen åt jag en väldigt din sejfilé som serverades med pumpacrème och vitvinsskumm och det var fantastiskt gott! Detta var därför ett försök att återskapa den rätten. Trots att vi inte hade sej blev det hur gott som helst och definitivt något som vi tänker laga igen.

Halstrad torsk med pumpacrème och vitvinssås
Recepet är beräknat för 2 personer

ca 400g hälleflundra med skinn
smör

400g pumpa
2 msk smör
3 msk crème fraîche
salt och vitpeppar

2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1/2 fiskbuljongtärning
1 1/2 msk mjöl
salt och peppar

Koka upp fiskbuljontärningen blandat med vatten i en kastrull och rör ut mjölet i vinet i en liten skål. Tillsätt grädden och vinet i kastrullen och låt såsen koka upp på nytt. Låt såsen därefter sjuda på låg värme medan du lagar till pumpan och fisken. Smaka av med salt och peppar.

Skala och kärna ur pumpan och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka tills pumpan är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt smör och crème fraîche. Mixa med stavmixer tills du får en slät crème. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillaga under tiden fisken. Låt skinnet sitta kvar eftersom det hjälper till att hålla fisken i form när den steks. Torka av fisken med lite papper så att den är helt torr. Hetta upp en stekpanna och stek fisken några minuter på vardera sida i rikligt med smör tills den är genomstekt. Stek hellre längre på skinnsidan än vice versa och lägg gärna över ett lock så tillagas fisken snabbare. Har du tillgång till ugn kan du ju naturligtvis bryna fisken och därefter tillaga den i ugnen!

Servera allt tillsammans med en god sallad och resten av det vita vinet som inte gick åt till såsen!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

8 personer har kommenterat inlägget Stekt hälleflundra med pumpacrème och vitvinssås

Lämna gärna en kommentar!