Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

hallonpaj deluxe toppad med vit chokladmaräng

Det här är verkligen en lyxig paj med extra allt. Mycket hallon, härlig deg och dessutom en chokladmaräng på toppen! Inspirationen kommer från ett mysigt café här i Uppsala som har mycket goda bakverk. Mamma och jag fikade där förra helgen och då åt jag en hallonpaj i stil med denna. Mycket gott!

Pajen är ju ganska söt så därför rekommenderar jag att servera vaniljglass till, istället för grädde eller vaniljsås. Självklart är ju detta tycke och smak och du får göra precis som du själv vill! Gillar du inte hallon kan ju dessa naturligtvis bytas ut mot exempelvis blåbär, björnbär eller något annat gott.

Hallonpaj deluxe toppad med vit chokladmaräng
Receptet ger ger 12-14 bitar

300g hallon (tinade om frysta)
150g smör
1 1/2 dl mjöl
3 dl socker
6 dl havregryn
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 krm vitvinsvinäger
50g vit choklad

Värm ugnen till 175°. Smält 50g smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i 1/2 dl socker, bakpulvret och mjölet. Tryck ut degen i botten på en pajform och nagga den med en gaffel. Fördela ut hallonen jämnt.

Smält 100g smör och 1 dl socker i samma kastrull. När smöret smält och sockret blivit varmt, ta av kastrullen från värmen och rör i havregrynen. Fördela detta över hallonen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter.

Gör under tiden marängen. Vispa äggvitorna till du får ett skum med en elvisp. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt därefter sockret lite i taget och vispa tills marängen är helt vit och går att forma, ca. 10-15 minuter.

Riv chokladen fint med ett rivjärn och rör i den i marängsmeten. Ta ut pajen från ugnen och bred ut marängsmeten över havretäcket på pajen. Sänk värmen till 100° och grädda pajen i mitten av ugnen ytterligare en timme.

Låt pajen svalna innan servering och toppa den med kall vaniljglass!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

23 personer har kommenterat inlägget hallonpaj deluxe toppad med vit chokladmaräng

Lämna gärna en kommentar!