Det här är verkligen en lyxig paj med extra allt. Mycket hallon, härlig deg och dessutom en chokladmaräng på toppen! Inspirationen kommer från ett mysigt café här i Uppsala som har mycket goda bakverk. Mamma och jag fikade där förra helgen och då åt jag en hallonpaj i stil med denna. Mycket gott!
Pajen är ju ganska söt så därför rekommenderar jag att servera vaniljglass till, istället för grädde eller vaniljsås. Självklart är ju detta tycke och smak och du får göra precis som du själv vill! Gillar du inte hallon kan ju dessa naturligtvis bytas ut mot exempelvis blåbär, björnbär eller något annat gott.
Hallonpaj deluxe toppad med vit chokladmaräng
Receptet ger ger 12-14 bitar
300g hallon (tinade om frysta)
150g smör
1 1/2 dl mjöl
3 dl socker
6 dl havregryn
2 äggvitor
1 tsk bakpulver
1 krm vitvinsvinäger
50g vit choklad
Värm ugnen till 175°. Smält 50g smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i 1/2 dl socker, bakpulvret och mjölet. Tryck ut degen i botten på en pajform och nagga den med en gaffel. Fördela ut hallonen jämnt.
Smält 100g smör och 1 dl socker i samma kastrull. När smöret smält och sockret blivit varmt, ta av kastrullen från värmen och rör i havregrynen. Fördela detta över hallonen i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 15 minuter.
Gör under tiden marängen. Vispa äggvitorna till du får ett skum med en elvisp. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt därefter sockret lite i taget och vispa tills marängen är helt vit och går att forma, ca. 10-15 minuter.
Riv chokladen fint med ett rivjärn och rör i den i marängsmeten. Ta ut pajen från ugnen och bred ut marängsmeten över havretäcket på pajen. Sänk värmen till 100° och grädda pajen i mitten av ugnen ytterligare en timme.
Låt pajen svalna innan servering och toppa den med kall vaniljglass!

Vilken härlig paj! Chokladmarängen låter gudomligt god.
Hjälp vilken fantastisk paj!
ser otroligt gott ut 🙂 vad var det för café i uppsala? 🙂
Vi var på Fågelsången!
är inte så förtjust i vitchoklad, tror du att mjölk eller mörk choklad går bra isället? 😀
Jag tror det men du får ju inte en ljus fin maräng.. Du får gärna prova och meddela resultatet! 🙂
Låter verkligen riktigt gott, speciellt med marängen ovanpå…
Den såg ruskigt god ut !!
Hallå..
Hittade din sida då jag googlade på äggsås..
Älskar matbloggar och det är så roligt då det är bilder med också. Din sida har nu hamnat i bloggfavoriterna. 🙂
Ha en bra dag! / U
Så tokgott det ser ut 🙂
wow! det ser helt otroligt gott ut!
Den ska jag göra till min hallonpaj-tokiga kompis som fyller år imorgon. 🙂 Borde bli succé!
Ja, detta ser verkligen ur att vara en lyxig paj. Ser väldigt gott ut!
ser jätte god ut!
Hej! 🙂
Kolla gärna in min matblogg!
Kram.
http://www.rasminesbakmums.blogg.se
Vilken lyxig paj! Måste prova baka den! ser jättegod ut:)
GottGott!
Måste prova, gillar din inspirerande blogg!
/Marina
Gud va din paj ser god ut! Perfekt att laga under påskhelgen.
Ser verkligen god ut, kommer att göra den en dag snart.
Å vilka fina bilder och å vad pajen ser god ut! Jättefin blogg! 🙂
Gud va fin paj, fina kort du tagit dessutom 🙂 Jag har länkat till din blogg på min sida nu och hoppas det var okej? Ha en bra dag och tack för receptet!
[…] runt lite och hittade på denna blogg denna underbart fina paj, och jag är inte sen på att testa nya bak, så denna fick det tillslut […]