När jag tidigare lagat, och ätit, chili con carne har den oftast varit baserad på färs. För en vecka sedan lagade jag den istället på högrev, något som blev så mycket godare! En helt annan smak! Visst tar det mycket längre tid eftersom högrevet måste koka länge men det är väl värt det. Enligt mig passar detta exempelvis bra att bjuda på en helg som lite lyxigare mat. Jag måste dock varna er som inte gillar stark mat – detta är väldigt starkt. Till er rekommenderar jag att ta bort habaneron och endast använda den gröna och röda chilin.
I eftermiddag åker jag hem till Gävle. Jag har inte varit hemma sedan jul så det ska bli kul. Har ni tänkt laga någon speciell påskmat? Jag har som mål att försöka mig på att baka macaroons!
Chili con carne
Receptet räcker till 6 personer
800g högrev
100-140g bacon (1pkt)
5 dl rött vin
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 st grön chili
1 st röd chili
2-3 st små-medelstora habanero chili
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 burkar stora vita bönor
1 burk kikärtor
Persilja
Salt & peppar
Olja
Skör köttet i mindre bitar, ca 2x2cm. Bryn köttet i en gryta i lite olja tills det fått färg.
Hacka under tiden lök, vitlök, chili och sidfläsk i mindre bitar. Tillsätt detta med köttet i grytan och låt steka ihop några minuter. Spara gärna lite av den röda chilin till servering.
Rör i tomatpuré, oregano, timjan och vin i grytan. Låt koka upp och därefter sjuda under lock i minst två timmar.
Ta av locket efter två timmar och låt grytan koka upp och koka i ytterligare 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar och vänd ner bönorna och kikärtorna i grytan.
Servera chilin rykande het med färsk persilja och lite chili på toppen, gärna också med en bit rostat bröd till (och kanske lite crème fraîche)!

Jag har också länge funderat på att göra chili corn carne med högrev, ser smaskigt ut!
Ska också ta tag i att göra riktig chili, har bara gjort på färs, men detta låter grymt gott!
Mmm så gott, en riktig chili. Nu blev jag inspirerad 🙂
ÄLSKAR chili !
/Marina
Det var evigheter sedan jag åt en chili con carne, minns inte ens. Tack för tipset:)
ojojoj vad det ser gott ut, mums
[…] använt högrev och det blev riktigt bra måste jag säga. Sist använde jag högrev när vi lagade Chili con Carne men den här gången kokade jag köttet i nästan tre timmar och det blev riktigt mört – […]