Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Chili con carne

När jag tidigare lagat, och ätit, chili con carne har den oftast varit baserad på färs. För en vecka sedan lagade jag den istället på högrev, något som blev så mycket godare! En helt annan smak! Visst tar det mycket längre tid eftersom högrevet måste koka länge men det är väl värt det. Enligt mig passar detta exempelvis bra att bjuda på en helg som lite lyxigare mat. Jag måste dock varna er som inte gillar stark mat – detta är väldigt starkt. Till er rekommenderar jag att ta bort habaneron och endast använda den gröna och röda chilin.

I eftermiddag åker jag hem till Gävle. Jag har inte varit hemma sedan jul så det ska bli kul. Har ni tänkt laga någon speciell påskmat? Jag har som mål att försöka mig på att baka macaroons!

Chili con carne
Receptet räcker till 6 personer

800g högrev
100-140g bacon (1pkt)
5 dl rött vin
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 st grön chili
1 st röd chili
2-3 st små-medelstora habanero chili
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 burkar stora vita bönor
1 burk kikärtor
Persilja
Salt & peppar
Olja

Skör köttet i mindre bitar, ca 2x2cm. Bryn köttet i en gryta i lite olja tills det fått färg.

Hacka under tiden lök, vitlök, chili och sidfläsk i mindre bitar. Tillsätt detta med köttet i grytan och låt steka ihop några minuter. Spara gärna lite av den röda chilin till servering.

Rör i tomatpuré, oregano, timjan och vin i grytan. Låt koka upp och därefter sjuda under lock i minst två timmar.

Ta av locket efter två timmar och låt grytan koka upp och koka i ytterligare 30  minuter.

Smaka av med salt och peppar och vänd ner bönorna och kikärtorna i grytan.

Servera chilin rykande het med färsk persilja och lite chili på toppen, gärna också med en bit rostat bröd till (och kanske lite crème fraîche)!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget Chili con carne

Lämna gärna en kommentar!