Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

rostbröd

Det här måste vara det enklaste receptet på ett gott rostbröd. Jag tillsatte lite solrosfrön för att prova något nytt men det går naturligtvis lika bra att utesluta dem. Då blir brödet mer som en vanlig formfranska. Brödet passar perfekt till vardagsfrukostarna och är supergott att rosta och servera tillsammans med smör, ost och/eller skinka!

Rostbröd
Receptet ger ett stort bröd som passar en stor brödform

50g jäst
25g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
ca 800g vetemjöl special
1 dl solrosfrön

Värm smör och mjölk i en kastrull tills det blir 37°.

Smula ner jästen i en stor skål/assistent och tillsätt vätskan så att jästen löser upp sig. Krydda med saltet.

Tillsätt nästan allt mjöl i vätskan (spar ca 1 dl mjöl till utbakningen) och arbeta degen med elvispen eller för hand i 10 minuter eller i assistenten i 5 minuter. Låt degen jäsa ca 30 minuter under en bakduk.

Arbeta degen snabbt och forma den till en längd som passar brödformen. Lägg degen i brödformen och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med vatten och grädda det i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter (känn med en brödsticka om brödet är färdigt). Låt brödet svalna på galler.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget rostbröd

Lämna gärna en kommentar!