Det här måste vara det enklaste receptet på ett gott rostbröd. Jag tillsatte lite solrosfrön för att prova något nytt men det går naturligtvis lika bra att utesluta dem. Då blir brödet mer som en vanlig formfranska. Brödet passar perfekt till vardagsfrukostarna och är supergott att rosta och servera tillsammans med smör, ost och/eller skinka!
Rostbröd
Receptet ger ett stort bröd som passar en stor brödform50g jäst
25g smör
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
ca 800g vetemjöl special
1 dl solrosfrönVärm smör och mjölk i en kastrull tills det blir 37°.
Smula ner jästen i en stor skål/assistent och tillsätt vätskan så att jästen löser upp sig. Krydda med saltet.
Tillsätt nästan allt mjöl i vätskan (spar ca 1 dl mjöl till utbakningen) och arbeta degen med elvispen eller för hand i 10 minuter eller i assistenten i 5 minuter. Låt degen jäsa ca 30 minuter under en bakduk.
Arbeta degen snabbt och forma den till en längd som passar brödformen. Lägg degen i brödformen och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
Värm ugnen till 225°. Pensla brödet med vatten och grädda det i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter (känn med en brödsticka om brödet är färdigt). Låt brödet svalna på galler.

Otroligt snygg bild på brödet.
Fick ett tips av en kollega när man ska göra rostbröd är att lägga i äggula för då blir brödet vackert gyllengul.
Ha en underbar lördag.
Spännande- det måste jag såklart testa nästa gång jag bakar! 🙂
Jag har i dagarna gått med tanken att jag ska baka ett ljust rostbröd, och så ser jag detta inlägg. Perfekt!
WOW vilket fint, ser ut som riktigt bagerirostbröd 🙂
Smakade gudomligt kan jag tänka mig? 🙂
Rostbröd med ost + gruka + paparika och en stor kopp kaffe är riktigt gott! I all sin enkelhet 🙂
Hallojsan!
Mums vilken bra blogg,har får man många tips=)
jag gillar att tipsa andra också,jag har tips på en tävling hos bloggen http://www.carolina1979.se/?p=9086
man kan vinna ett presentkort på 100kr + en extra sak i butiken FrökenM http://www.frokenm.se
Hälsningar Anna
Hej Hej
Måste verkligen säga att detta var ett kanonrecept 🙂
Bakade detta brödet idag och det var bland det enklaste bröd jag bakat..
Lätt deg att jobba med och brödet blev sååå luftigt o mjukt när det var färdiggräddat…
Så detta lär jag baka fler gånger…Tack för en bra blogg Emma 🙂
Kram
Otroligt gott och enkelt bröd!
Det kommer jag baka fler gånger!