Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

fiskgratäng med räk- och dillsås

Nästan alla har väl någon gång ätit en färdig fiskgratäng från frysdisken som värms i ugnen? Det har i alla fall jag och min favorit var alltid den med räkor och dillsås. Här är min egen version och den är riktigt god, speciellt såsen! Den kan med fördel även serveras för sig tillsammans med stekt eller kokt fisk!

Fiskgratäng med räk- och dillsås
Receptet är beräknat för 4 personer

400g fryst vit fiskfilé
10 stora potatisar
1 palsternacka
1-2 dl mjölk
4 dl crème fraîche
1 fiskbuljongtärning
1 msk dill
100g räkor
1 msk vetemjöl
smör
muskot
salt & peppar

Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Lägg rotfrukterna i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och koka så att rotfrukterna blir mjuka.

Koka under tiden fisken i micron eller i ugnen. Lägg fiskblocket i en ugnsfast form. Häll över kokande vatten och ”koka” fisken i mitten av ugnen i 10-15 minuter så att den är vit.

Stek under tiden räkorna i lite smör. Strö över mjölet och låt det absorberas. Rör i crème fraîchen och krydda med fiskbuljong och dill.

Häll av vattnet från rotfrukterna men spar lite. Mixa till ett mos och späd med mjölk om så behövs. Krydda med muskot, salt och peppar.

Ta ut fisken från ugnen och häll av vattnet. Spritsa/fördela moset runt fiskblocket och häll såsen över fisken. Toppa med lite dill.

Gratinera gratängen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

4 personer har kommenterat inlägget fiskgratäng med räk- och dillsås

Lämna gärna en kommentar!