Jag har för första gången provat att laga indisk mat, eller svensk indisk mat. Både Anders och jag blev förvånade över hur gott det faktiskt blev – mestadels tack vara kryddblandningen garam masala, och det här är verkligen något vi kommer laga igen! Det doftar härligt i hela köket och smakar underbart. Garam masala fick mig nästan att länga lite efter julen eftersom den innehåller både kanel och kryddnejlika. Nästa gång blir det nog aningen kryddigare om jag får bestämma eftersom jag älskar stark mat. Så för er som gillar stark mat föreslår jag att ni använder tre stycken chilifrukter redan från början.
Tikka masala
Receptet är beräknat för 6-8 personer1 kg kycklingfilé
2 paprikor, en röd och en gul
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 chili, en röd och en grön
2 burkar hela plommontomater (konserver)
1 1/2 msk garam masala (finns i kryddhyllan)
3 msk tomatpuré
4 dl matlagningsgrädde
4 dl naturell yoghurt
eventuellt 1 tsk chiliflingor
3 msk koriander
svartpeppar
smörSkär kycklingfilén i mindre bitar samt skiva lök och paprika tunt. Hacka chili och vitlök fint.
Hetta upp en stekpanna. Fräs vitlök och chili i en klick smör så att dofterna kommer fram. Riv i ingefäran och tillsätt löken, paprikan och krydda med garam masala, tomatpuré och plommontomaterna. Låt fräsa några minuter och tryck sönder tomaterna med en sked.
Tillsätt grädde och yoghurt. Lägg ner kycklingen och låt den koka 10 minuter eller tills dess att den är färdig. Smaka av med peppar och eventuellt lite mer garam masala, koriander och chiliflingor.
Servera rykande varm tillsammans med kokt ris, sallad och varmt naanbröd.

Hej! Jag undrar om du använde färska tomater eller konservtomater? Ska prova det här ikväll.
Tikka masala är en favorit hemma hos oss, både hos oss vuxna och barnen. Ska laga detta i morgon och prova att göra mina egna nanbröd för första gången 🙂
Härligt med egna naanbröd. Det ska jag också prova nästa gång!
Ser supergott ut! Jag har också provat att laga indiskt för första gången idag. Fast jag gjorde en curry. (har inte hunnit lägga upp det på bloggen än) Jag gjorde nog samma ”misstag” som du. För lite kryddning. Blir ändring tills nästa gång, för detta kommer jag definitivt föra fler gånger! Ska även prova din tikka masala!
Ser alldeles förträffligt gott ut.
Har använt garam masala i samband med lax, också jättegott.
Mums, älskar indisk mat och lagar ofta kycklingrätter med just garam masala!
Visst är det gott med indiskt. Och oftast ganska enkelt. Gillar alla dessa kryddor som smakar så gott tillsammans….
hej, låter jätte gott och tänkte göra detta till middag men jag undrar .. korriandern ska du bara smaka utav med den eller för det står 3msk i receptet men inte när det ska användas?
Du tillsätter 3 msk koriander i sista steget där det står smaka av med bland annat koriander. Smaklig måltid!
Supersmarrigt! Eftersom jag gillar stark mat drog jag i 3 röda chilipeppar, blev härligt starkt och gott.