Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

tikka masala

Jag har för första gången provat att laga indisk mat, eller svensk indisk mat. Både Anders och jag blev förvånade över hur gott det faktiskt blev – mestadels tack vara kryddblandningen garam masala, och det här är verkligen något vi kommer laga igen! Det doftar härligt i hela köket och smakar underbart. Garam masala fick mig nästan att länga lite efter julen eftersom den innehåller både kanel och kryddnejlika. Nästa gång blir det nog aningen kryddigare om jag får bestämma eftersom jag älskar stark mat. Så för er som gillar stark mat föreslår jag att ni använder tre stycken chilifrukter redan från början.

Tikka masala
Receptet är beräknat för 6-8 personer

1 kg kycklingfilé
2 paprikor, en röd och en gul
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
2 chili, en röd och en grön
2 burkar hela plommontomater (konserver)
1 1/2 msk garam masala (finns i kryddhyllan)
3 msk tomatpuré
4 dl matlagningsgrädde
4 dl naturell yoghurt
eventuellt 1 tsk chiliflingor
3 msk koriander
svartpeppar
smör

Skär kycklingfilén i mindre bitar samt skiva lök och paprika tunt. Hacka chili och vitlök fint.

Hetta upp en stekpanna. Fräs vitlök och chili i en klick smör så att dofterna kommer fram. Riv i ingefäran och tillsätt löken, paprikan och krydda med garam masala, tomatpuré och plommontomaterna. Låt fräsa några minuter och tryck sönder tomaterna med en sked.

Tillsätt grädde och yoghurt. Lägg ner kycklingen och låt den koka 10 minuter eller tills dess att den är färdig. Smaka av med peppar och eventuellt lite mer garam masala, koriander och chiliflingor.

Servera rykande varm tillsammans med kokt ris, sallad och varmt naanbröd.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

10 personer har kommenterat inlägget tikka masala

Lämna gärna en kommentar!