Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

lussekatter

I helgen bakade jag lussekatter för första gången på flera flera år. Anders och jag tjuvstartade julen lite och plockade fram adventsljusstaken, värmde årets glögg och mumsade på nybakade lussekatter. Kan det bli bättre?

Den här gången lagade jag 16 väldigt stora bullar men föredrar du lite mindre går det naturligtvis lika bra. Tänk då på att istället grädda bullarna i mitten av ugnen och kortare tid, kanske ca. 5-8 minuter. Det bästa är att titta efter då och då och se så att bullarna inte bränns och blir torra genom att känna med en provsticka.

Lussekatter
Receptet ger 16 stora lussekatter

ca 1kg vetemjöl
50g jäst (söta degar)
125g smör
250ml kesella (1 burk)
5 dl mjölk
1 1/2 dl ljus sirap
2 ägg
1/2 tsk salt
1g saffran
russin

Stöt saffran och salt i en mortel så att smakerna från saffranen fördelas jämnt.

Smält smör i en stor kastrull. Tillsätt sirap, kesella, mjölk och saffranen och låt vätskan bli fingervarm.

Smula sönder jästen i en stor bunke. Häll över lite av degvätskan så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, 1 ägg och arbeta in mjölet. Var inte rädd för att använda lite mer mjöl om det behövs för att kunna arbeta ihop degen så att den blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Arbeta degen någon minut och dela den i 16 bitar. Forma dessa till lussekatter (eller vad du vill) och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225° och vispa det andra ägget i en liten skål. Dekorera lussekatterna med russin om så önskas innan du penslar dem med ägg.

Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen i 15 minuter. OBS. Detta gäller endast om du gör dessa stora lussekatter, annars kan tiden och placeringen i ugnen komma att variera!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

1 person har kommenterat inlägget lussekatter

Lämna gärna en kommentar!