Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

janssons frestelse

När jag var mindre gillade jag inte jansons frestelse på grund av ansjovisen men nu tycker jag att det nästan är det bästa på hela julbordet! Tänk hur man börjar gilla nya saker ju äldre man blir. För första gången gjorde jag faktiskt jansons frestelse i mindre portionsformar. Det kanske tar några minuter längre än att göra det i en stor form men det blir ack så mycket roligare – och godare! Tänk dig att kunna ta en liten portionsform från julbordet istället för att gräva med en sked från en stor ugnsform?

Vilka saker har ni börjat, eller kanske slutat, tycka om med åren?

Jansons frestelse
Receptet är beräknat för 4 personer och kommer från Leif Mannerström

400g potatis
2 st gula lökar
2 dl vispgrädde
2 burkar ansjovisfilé
smör
salt & peppar

Värm ugnen till 175°. Skala lök och potatis. Börja med att skära några av potatisarna i tunna skivor som du kan klä formen med. Skär löken i tunna strimlor och resten av potatisarna i tunna stavar.

Bryn löken i lite smör i en kastrull. När löken blivit genomskinlig, tillsätt potatisen och låt steka några minuter.

Häll på grädden och ansjovisspadet. Krydda med salt och peppar och låt koka ihop ca 5-8 minuter.

Smöra fyra portionsformar eller en större form. Klä botten och väggar med potatisskivorna innan du varva potatiskoket med ansjovisfiléer. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget janssons frestelse

  • Jordnötter, banan, ansjovis och valnötter är några av de saker jag har lärt mig att gilla. Annars var jag faktiskt väldigt öppen för nya grejer när jag var liten, gillade både spenat och senap vilket alla andra barn bara aaaavskydde, haha! Sen är det en massa saker som jag konstigt nog har börjat ogilla också som potatis (både kokt, chips, pommes… mos funkar!) och brieost. Haha…

  • Så gott att göra små portionsformar! Jag läste om några som hade inlagd sill i istället för de inte gillade anjovis.
    Det är många saker jag har funderat på när jag började gilla dem, sånt som mina barn inte äter. Än i alla fall…

  • Åh, vad gott! Jag älskar janssons men lagar det nästan bara till jul konstigt nog. Gällande smaker jag har börjat gilla så är det massor, choklad & apelsin tillsammans, punch/russin, inlags sill och oliver bland annat.

  • Lisa

    Senap, räkor, musslor, stekt ägg (kokt går fortfarande inte) och sill vägrade jag som liten, men gillar nu.

    Saker som jag fortfarande inte gillar är som sagt ägg, lutfisk och kaviar, som nog är de tre enda tingen jag totalvägrar.

  • Hmm, jag gillade inte janssons frestelse med anjovis när jag var yngre men nu är jag nog i en övergångsperiod för vill ha med anjovisen i för att den ger en god smak men äta själva sillen vill jag inte;)

  • jag gillade inte heller janssons när jag var yngre, men i år gjorde jag en egen med lite mindre ansjovis än receptet sa och oj oj oj vad gott det var!
    ingen i min familj äter vanligtvis janssons men i år åt vi allihopa. :)

    dina portionsformar är otroligt fina, var är dom köpta? =)

  • Mycket fräschare att ha en egen portionsform! Då tar man inte för mycket heller … Kan inte äta Vegobiffar/korvar/falafel, omelett ( annars älskar jag ägg! ) och ugnspankaka. Tacopaj är det konstigaste som finns, och anka med blåbärssås? Anannas på pizza är ingen höjdare och ketchup är inge gott haha..

Lämna gärna en kommentar!