Förra helgen griljerade jag min andra skinka någonsin. Mamma har traditionellt ansvarat för detta men förra året gjorde jag det och jag kommer sannolikt göra det även i år. Vi köper alltid färdigkokt skinka eftersom det är så smidigt att bara behöva griljera skinkan själv. Igår köpte jag scans skinka och den smakar väldigt bra!
Vår traditionella julsmörgås burkar alltid bestå av färsk tekaka, smör, senap och julskinka. Tyvärr hade jag inte tekakor hemma så det fick bli mitt vardagsfrukostbröd istället. Väldigt gott men det slår inte tekakan..
Griljerad julskinka
Receptet är beräknat för en skinka på ca 2 kg2kg färdigkokt skinka
1 ägg
3 msk söt senap (jag använder alltid johnnys senap)
2-3 dl ströbröd (vanligt eller glutenfritt)Värm ugnen till 225°. Ta bort det mesta av fettet på skinkan och eventuell svål.
Rör ihop senap och ägg så att det blandas väl. Lägg skinkan i en ugnsfast form och pensla ovansidan och sidorna med senapen. Strö över ströbröd. Upprepa detta en gång till så att du får två lager.
Grädda skinkan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter så att den får lite färg.

Åh vad gott! Vi brukar alltid göra vår skinka ungefär dagen före julafton så att den är klar på kvällen. När det är läggdags kan man stå hela familjen och premiärsmaka en skiva på en macka, och det är så himla gott. Då känns det verkligen som jul!
Har ingen nejlikor på griljeringen? Vi har ha´ft det så länge jag minns och det ger skinkan en ÄKTA julsmak och härliga dofter. Inga nejlikor i julskinkan, ingen jl för oss ….
[…] och Vinbanken får fantastisk assistans av Emma med egna bloggen ”Emmas Kök”. Läs här hur du får en lika fin griljering som skinkan här på bilden har. Vad annat än Julskinka kan man […]
Tack för ett enkelt och klassiskt recept. Jag googlar varje år och det finns massa avancerade grejjer, men vem bryr sig, ditt recept är det bästa =)
Det var roligt att höra! Varför krångla till det i onödan? 🙂