I helgen när jag var och handlade blev jag grymt sugen på att laga husmanskost. Valet föll på kåldolmar eftersom jag inte har ätit det på länge och eftersom det känns väldigt svenskt och husman. Jag måste dock medge att det var lite krångligt än jag trodde att få ihop kåldolmarna till små paket eftersom kålbladen är rätt stela vid roten (detta skulle ju kunna bero på att jag ev. kokade kolen for kort tid?!?). Hur som helst så fick jag ihop mina kåldolmar och kunde steka dem och därefter grädda dem i ugnen. Jag är otroligt nöjd med resultatet och tillsammans med lingonsylt/rårörda lingon och gräddsås är denna rätt helt klart en vinnare – och klassiker!
Kåldolmar med gräddsås
Receptet är beräknat för 4 personer1 vitkålshuvud (egentligen behövs bara 8 blad)
400g köttfärs
1/2 dl grötris
2 ägg
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 gul lök
1 morot
1 dl oxbuljong
ljus sirap
smör till stekning
salt & pepparVärm ugnen till 225° och koka upp rikligt med vatten i en djup kastrull (kålhuvudet ska få plats).
Koka grötriset i 2 dl vatten tills det mjuknat. Låt svalna.
Lägg samtidigt ner kålhuvudet i det kokande vattnet och låt koka i några minuter så att bladen mjuknar och blir lätta att lossa. Häll av vattnet och låt kålen svalna något innan du tar av åtta blad (försök hålla dem hela).
Rör ihop köttfärs, ägg, 1 dl mjölk och grötriset. Krydda med salt och peppar. Fördela köttfärsen jämnt över de åtta bladen och vik ihop dem så att du får ett paket utan några öppna kanter så att färsen kan åka ur.
Stek kåldolmarna i omgångar i lite smör. Lägg dem därefter i en ugnsfast form och ringla lite sirap över. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Hacka under tiden löken och moroten i mindre bitar. Koka upp detta tillsammans med buljongen, grädden och resten av mjölken (2 dl) i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter. Sila bort grönsakerna innan servering.
Servera gärna kåldolmarna med lingon och kokt potatis!

Kåldolmar har jag faktiskt aldrig gjort eller ätit! Jag gillar konceptet så det är säkert gott. Får bli att testa det någon dag framöver! 🙂
De är riktigt goda. Egentligen är det ju bara vanliga köttfärsbiffar som är inlindade i kål 🙂
Får ju nästan prova! Jag har bara provat kåldolmar ett par gånger, varav en i skolan vilket också har gjort mig så avskräckt av dem. Inte för att det inte var gott, men det var i princip bara olja och inte speciellt fräscht. Detta ser ju dock väldigt mycket fräschare ut så nu fick jag lite mer lust att testa!
Det tycker jag verkligen att du ska göra. De här är gjorda med kärlek och smakar riktigt gott 🙂
Ja kåldolmar är lite knep å knåp, men ack så gott! Absolut värt besväret:) Det får det bli på söndag, tack för inspirationen 🙂
Så gott!
Hos oss blir det krämig lasagne idag 🙂
Vilken rolig tallrik/skål! Var har du fått tag i den?
Hej! Jag har faktiskt köpt den på Coop när de hade lite erbjudanden. Vet inte om den finns i deras ordinarie sortiment men det kan vara värt att kolla! De är perfekta att servera dessert i eftersom man kan ha sås eller annat i det lilla facket 🙂
Jag tycker du har lyckats jättebra. Jag hade inte tackat nej till en portion. Är ju så gott med kåldolmar, jag har varit för lat bara för att laga själv. Tror man kan banka den tjocka delen lite mjukare innan kokning.
Grattis förresten till nomineringen! Den är du väl värd!
Tack Emmy! Jag ska ta tillvara på ditt tips! 🙂