Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

kåldolmar med gräddsås

I helgen när jag var och handlade blev jag grymt sugen på att laga husmanskost. Valet föll på kåldolmar eftersom jag inte har ätit det på länge och eftersom det känns väldigt svenskt och husman. Jag måste dock medge att det var lite krångligt än jag trodde att få ihop kåldolmarna till små paket eftersom kålbladen är rätt stela vid roten (detta skulle ju kunna bero på att jag ev. kokade kolen for kort tid?!?). Hur som helst så fick jag ihop mina kåldolmar och kunde steka dem och därefter grädda dem i ugnen. Jag är otroligt nöjd med resultatet och tillsammans med lingonsylt/rårörda lingon och gräddsås är denna rätt helt klart en vinnare – och klassiker!

Kåldolmar med gräddsås
Receptet är beräknat för 4 personer

1 vitkålshuvud (egentligen behövs bara 8 blad)
400g köttfärs
1/2 dl grötris
2 ägg
2 dl grädde
3 dl mjölk
1 gul lök
1 morot
1 dl oxbuljong
ljus sirap
smör till stekning
salt & peppar

Värm ugnen till 225° och koka upp rikligt med vatten i en djup kastrull (kålhuvudet ska få plats).

Koka grötriset i 2 dl vatten tills det mjuknat. Låt svalna.

Lägg samtidigt ner kålhuvudet i det kokande vattnet och låt koka i några minuter så att bladen mjuknar och blir lätta att lossa. Häll av vattnet och låt kålen svalna något innan du tar av åtta blad (försök hålla dem hela).

Rör ihop köttfärs, ägg, 1 dl mjölk och grötriset. Krydda med salt och peppar. Fördela köttfärsen jämnt över de åtta bladen och vik ihop dem så att du får ett paket utan några öppna kanter så att färsen kan åka ur.

Stek kåldolmarna i omgångar i lite smör. Lägg dem därefter i en ugnsfast form och ringla lite sirap över. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Hacka under tiden löken och moroten i mindre bitar. Koka upp detta tillsammans med buljongen, grädden och resten av mjölken (2 dl)  i en kastrull. Låt sjuda ca 10 minuter. Sila bort grönsakerna innan servering.

Servera gärna kåldolmarna med lingon och kokt potatis!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

10 personer har kommenterat inlägget kåldolmar med gräddsås

Lämna gärna en kommentar!