Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

lax med västerbottenost- och dillstuvade rotfrukter

Det här är min nya lax-favorit! Hur gott som helst och riktigt lyxigt. Västerbottenosten lyfter verkligen stuvningen till nya nivåer (jämfört med vanlig dillstuvad potatis). Med rätt uppläggning känns det nästan som restaurangmat. Perfekt att bjuda på både till vardags och fest. Gillar du grillad lax bättre så går naturligtvis det också bra, eller stekt.

Lax med västerbottenost- och dillstuvade rotfrukter
Receptet är beräknat för 4 personer

4 portionsbitar lax (tinade om frysta)
500g potatis
2 stora morötter
1 palsternacka
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
85g riven västerbottenost (ca. 1 1/2 dl)
1 kruka dill
1 bunt färsk sparris (minst 8 st)
1 citron
salt & peppar

Värm ugnen till 225°. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och salta dem.

Skala potatis, morötter och palsternacka. Skär potatis och morötter i centimeterstora bitar och palsternackan i mindre bitar. Lägg rotfrukterna i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och koka tills de mjuknat.

Koka upp lättsaltat vatten i en annan kastrull. Skär av nedre delen av sparrisarna och låt dem koka i 3-4 minuter.

Grädda under tiden laxen i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills dess att den är genomstekt.

Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt osten och låt den smälta. Hacka dillen fint och rör ner den i såsen. När rotfrukterna är färdigkokta, häll av vattnet och vänd ner dem i ost- och dillsåsen. Låt koka samman ytterligare någon minut.

Servera direkt tillsammans med en klyfta citron!

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

8 personer har kommenterat inlägget lax med västerbottenost- och dillstuvade rotfrukter

Lämna gärna en kommentar!