Pizza är en av mina favoriträtter (kanske beror det på att jag älskar bröd av alla dess slag) eftersom den går att variera på oändligt många sätt. Inte bara som förrätt, varmrätt eller efterrätt utan också med alla olika pålägg som man kan variera pizzan med. Jamie Olivers pizzadeg är riktigt bra. Jag föredrar tunna krispiga pizzor och det är vad du får med denna deg – och rätt tillagning. Det här är i vilket fall en enkel och bra grund för en riktigt härlig pizzakväll!
Receptet ger åtta normalstora pizzor vilket kanske inte går åt om man är fyra personer. Om du bara vill göra fyra pizzor föreslår jag att du ändå gör deg för åtta (och inte halverar receptet), kavlar ut alla pizzabottnar men fryser in de du inte kommer att använda. På så vis får du färdiga pizzabottnar i frysen som du kan ta fram och tina vid ett senare tillfälle! Lägg pizzabottnarna mellan bakplåtspapper på en pricka. Täck med ugnsfolie och frys in.
Jamie Olivers pizzadeg
Receptet är beräknat för 8 normalstora pizzor eller 16 små1kg vetemjöl special
6 1/2 dl vatten
50g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
4 msk olivoljaHäll upp mjölet på ett stort bord eller på köksbänken. Gör en liten skål i mitten där du kan hälla vätskan. Strö över saltet.
Värm vattnet så att det blir 37°. Smula ner jästen i en skål och tillsätt socker och olivolja. Häll över vattnet och se till att jästen löses upp.
Häll ner lite vätska i taget i ”mjölskålen” och arbeta samman till en deg försiktigt – utan att spräcka mjölväggarna. Tillsätt mer vätska eftersom och arbeta ihop pizzadegen. Lägg degen i en stor skål och låt jäsa till dubbel storlek under en kökshanduk (ca. en timme).
Knåda degen något och dela degen i så många bitar som du önskar. Kavla ut pizzorna (riktigt tunt, cirka 5mm) 15-20 minuter innan du lägger på fyllning.

Den här degen får jag prova ngn dag, för mina pizzor brukar bli åt det tjocka hållet.
Se till att kavla den riktigt tunt så blir det bra! 🙂
Så vackra harmoniska bilder! Vill genast baka pizza 🙂
Det här receptet tar jag mer än gärna med mig. Måste testa degen o se om jag gilalr den.
Varför skrev du inte hur länge och hur många grader som krävs när den väl är inne???
Bästa degen! Vi la pizzorna på en plåt med små hål – det blev riktigt krispigt och gött!