Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

grahamsskorpor

Igår blev jag så sugen på att baka skorpor och när jag hittade detta recept på påsen med grahamsmjöl satte jag igång med baket. Jag har en lite hatkärlek till skorpor. Å ena sidan tycker jag att de är alldeles för torra och bara smular i munnen men å andra sidan minns jag mycket väl de gånger vi ätit skorpor med mjölk hos mormor. Fina stunder! Skorpor med mjölk är väldigt gott och ett perfekt mellanmål under sommaren! Antingen kokar du upp lite mjölk som du häller över skoporna eller så värmer du skorpor och mjölk tillsammans i mikron tills det blir varmt. Sockra gärna lite så blir det ännu godare!

grahamsskorpor
30 stycken

3 dl mjölk
5 dl grahamsmjöl
3 1/2 dl vetemjöl
50g jäst
50g smör (rumstempererat)
1/2 sirap
1/2 tsk salt

Värm mjölken tills den blir 37° (fingervarmt). Smula under tiden ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.

Rör i smöret och resten av ingredienserna, men spar lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt den därefter jäsa i ca 40 minuter under en bakduk.

Knåda degen ordentligt innan du delar den i 15 bitar. Forma var och en till ovala bullar och lägg dem på en bakplåt. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 13 minuter. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. När de har svalnat, dela varje bulle på mitten med en gaffel.

Värm ugnen till 100° och lägg skorporna på en (två) bakplåtar. Torka skorporna i mitten av ugnen i två timmar. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

6 personer har kommenterat inlägget grahamsskorpor

Lämna gärna en kommentar!