Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

örtmarinerad vitlök

Om du, liksom jag, gillar plockmat kommer du att älska det här. Marinerade vitlöksklyftor är bland det godaste som finns i tapasväg och det går utmärkt att göra själv! Marinaden kan så klart varieras beroende på vilken smaksättning du själv gillar men örtmarinad är ganska standard och bra att börja med! Ett stort plus är att detta håller sig fräsch i flera veckor i kyl. Bli dock inte rädd om oljan ser konstig ut när du förvarar den i kyl – den har en tendens att ”stelna”.

Örtmarinerad vitlök
receptet kommer från bonniers kokbok

3 st vitlökshuvuden
1 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt

Dela vitlökshuvudena men skala inte klyftorna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt vitlöksklyftorna. Låt dem koka i ca två minuter. Häll därefter av vattnet och spola vitlöksklyftorna med kallt vatten.

Ta bort skalet från vitlöksklyftorna och lägg vitlöken i en burk. Häll över vinägern och sätt på ett lock på burken. Låt vitlöken stå i kylskåp i ca tre dagar.

Häll vinägern och vitlöken i en kastrull. Koka upp alltsammans och låt koka i två minuter och häll därefter bort vinägern.

Lägg vitlöksklyftorna i en glasburk. Rör ihop olja, timjan, rosmarin samt salt och häll blandningen över vitlöken. Låt den därefter stå svalt i minst en vecka för att marineras ordentligt.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

9 personer har kommenterat inlägget örtmarinerad vitlök

Lämna gärna en kommentar!