Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Fläskrulader i cidersås med rotfruktsmos

I påsk blev vi bjudna på detta: Sveriges Nationalrätt 1997, komponerad av Werner Vögeli. Jag hade  inte ätit detta innan så det var riktigt spännande att smaka på en del av Sverige! Allting passar fantastiskt bra tillsammans men cidersåsen är nog det som höjer rätten enligt mig. Detta kommer definitivt bli en återkommande rätt i min matlagningen och det passar perfekt som bjudrätt!

Fläskrulader fyllda med västerbottenost i cidersås med rotfruktsmos och rårörda lingon
4 personer

600g utskuren fläskkotlettrad
120g västerbottenost
2 dl torr äppelcider
2 dl vispgrädde
2 msk finstrimlade persiljeblad
120g skalad kålrot
120g skalad rotcelleri
140g skalad morot
120g skalad potatis
50 skalad gul lök
60g smör
2 dl lingon
2 msk socker
vetemjöl
salt & peppar

Tärna alla rotfrukter och löken i centimeterstora kuber. Koka alltsammans mjukt i lättsaltat vatten.

Medan rotfrukterna kokar, skär köttet i 12 skivor. Platta ut dessa tills att de är ca 2 mm tjocka. Salta och peppra. Skär osten i 12 stänger och rulla in en oststång i varje köttbit. Fäst alltsammans med en tandpetare. Vänd rulladerna i lite mjöl och stek i smör (30g) i en stekpanna i ca 10 minuter. Lägg dem därefter i en kastrull.

Tillsätt cidern i stekpannan och låt reduceras till hälften. Rör i grädden och låt såsen koka någon minut. Smaka av såsen med salt och peppar. Sila därefter såsen över ruladerna och dekorera med persilja.

Under tiden som såsen tillagas, häll av vattnet från rotfrukterna men spar spadet om moset behöver spädas ut. Smaka av med 30g smör och ca 1tsk salt.

Lägg färska rensade lingon, eller tinade frysta, i en bunke. Krossa dem lätt med till exempel en ballongvisp. Rör ner sockret och rör tills dess att sockret smält.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

2 personer har kommenterat inlägget Fläskrulader i cidersås med rotfruktsmos

Lämna gärna en kommentar!