Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Kolapaj med chokladtäcke

Flera gånger har jag tänkt laga en kolapaj men det var först igår som jag tog jag i saken och verkligen provade. Det största problemet som jag trodde skulle uppstå var att kolan antingen skulle bli för lös eller för seg. Så här i efterhand hade jag inte behövt vara orolig – kolan blev precis som jag önskade mig!

Först tänkte jag nöja mig med bara kolafyllningen, men eftersom jag gillar godsaker som plopp, mars, snickerr tänkte jag att det skulle vara gott att täcka kolan med ett chokladlager. Tur var väl det för resultatet blev riktigt bra – i alla fall enligt testpanelen.

Kolapaj med chokladtäcke
1 paj

Paj:
150g smör
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
50g ljus blockchoklad
10g vit choklad

Kolafyllning:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
150g smör

Lingongrädde:
1 dl lingonsylt
10g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till pajskalet i en kastrull. Rör ner bakpulver, mjöl och kakao och platta ut degen i en pajform. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Blanda socker, sirap och vispgrädde för kolafyllningen i en kastrull. Låt kolan koka i ca 15-20 minuter (tills du kan göra ett kulprov eller att den blivit ca 120°). När kolan kokat klart, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner smöret.

Fyll pajskalet med kolafyllningen och låt svalna i kyl minst 2 timmar.  Smält blockchokladen över ett vattenbad. Bred chokladen över kolafyllningen och låt chokladen stelna. Riv över 10g vit blockchoklad.

Vispa grädden efter egen smak och blanda ner lingonsylten. Riv 10g vit blockchoklad och rör ner det i grädden. Servera direkt till pajen.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

18 personer har kommenterat inlägget Kolapaj med chokladtäcke

Lämna gärna en kommentar!