Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

En lite annorlunda fiskgratäng

Eftersom jag är väldigt dålig på att äta fisk tog jag mig i kragen och gjorde en lite annorlunda fiskgratäng. Jag hade ingefära hemma och på något vis fick jag för mig att det skulle vara riktigt gott med fisk i tomatbaserad sås kryddad med ingefära. Med detta i huvudet och en idé om att göra ett ”mostäcke” av riven sötpotatis blandad med crème fraîche påbörjade jag min gratäng.

Även om det tog lite längre tid än vad jag trodde att få gratängen tillagad blev det väldigt lyckat. Det var ”mostäcket” som drog ut på tiden eftersom potatisen måste hinna bli mjuk (vilket ofta tar längre tid än för fisken att bli klar). Nästa gång jag gör något liknande är det nog bäst att tillaga moset först och sedan lägga det på fisken för att bara gratineras.

En lite annorlunda fiskgratäng
4 personer

400g fiskfilé, färsk eller tinad
1 burk krossade tomater
4 cm färsk ingefära
1 röd lök
3 st sötpotatisar (ca 500g) (eller vanlig potatis)
3 dl crème fraîche
1 liten purjolök
haricot verts
salt & peppar
olja

Riv sötpotatisen grovt och blanda den med crème fraîchen i en skål. Riv ingefäran och blanda ner 1/3 av massan i potatisblandningen. Krydda med salt och peppar.

Hacka rödlöken och fräs den i lite olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och resten av ingefäran. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.

Sätt ugnen på 200°. Fyll botten av en ugnsform med haricot verts. Häll över tomatsåsen och fördela ut de färska filéerna (alt. skär fiskblocket i 1 cm tjocka skivor) jämnt över bönorna och såsen.

Strimla purjolöken och fördela den jämnt över fisken. Avsluta med att lägga på potatisblandningen som ett lock över gratängen. Grädda i mitten av ugnen i ca en timme eller tills dess att potatisen blivit mjuk. Lägg över lite ugnsfolie om potatisen börjar får för mycket färg.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget En lite annorlunda fiskgratäng

Lämna gärna en kommentar!