Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Kanellängd

Idag har jag namnsdag och vad passar bättre att fira detta med än nybakade kanelbullar och ett glas saft? Jag gjorde en längd och tio stycken ”cafébullar”. Ni vet, kanelbullar som är gräddade i stora muffinformar. Mycket lyckat!

P.S. Ni som inte redan svarat på den korta undersökningen som finns i den högra spalten – gör gärna det så får jag en bättre bild om vilka ni är som läser Emmas Kök. D.S.

Kanellängd
2 st längder eller 20 st cafébullar

vetedeg:
10 dl vetemjöl special
150g smör (rumstemperatur)
50g jäst
3 dl mjölk
1 tsk kanel
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg

fyllning:
150g smör (rumstemperatur)
1 msk kanel
1 dl socker

pärlsocker
1 ägg

Värm mjölken och kanelen i en kastrull så att vätskan blir 37°. Smula jästen i en stor bunke/assistent. Tillsätt mjölkblandningen och se till att jästen löses upp. Rör ner socker, smör, salt och ägg. Starta elvispen med degkrokarna/assistenten och tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk ca en timme.

Gör i ordning fyllningen genom att röra ihop socker, smör och kanel. Låt stå i rumstemperatur så blir det lättare att bre ut på bullarna sedan.

Knåda degen så lite som möjligt och dela den därefter i två bitar. Kavla ut degen till två rektangulära ark, ca 1/2-1 cm tjocka. Bred på fyllningen och rulla ihop arken, långsida till långsida. Lägg längderna på ett bakplåtspapper. Klipp/skär djupa jack i rullen med 1 1/2 cm mellanrum (inte så djupa så att rullen går av). Första biten viker du bort från rullen, den andre till höger och den tredje till vänster. Sedan viker du varannan till höger och varannan till vänster tills du kommer till sista biten – som du viker upp på rullen. Jäs längderna under duk ytterligare en timme.

Sätt ugnen på 175°. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö därefter över pärlsocker. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

11 personer har kommenterat inlägget Kanellängd

Lämna gärna en kommentar!