Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Ugnsstekt oxfilé med svampsås och vitlöksfrästa champinjoner

Som många andra matbloggare märker jag att många letade efter nyårsrecept den här veckan. Eftersom Emmas Kök inte fanns för ett år sedan hade jag inga tidigare nyårsmenyer att visa. I förrgår åt vi dock en alldeles underbar nyårsmiddag som jag nu delar med mig av.

Vi köpte svensk oxfilé som vi brynte i lite smör och sedan tillagade med hjälp av en ugnstermometer i ugnen. Köttbiten vi fick tag i var så fin i sig och tillbehören som vi serverade till köttet gjorde att vi inte kryddade oxfilén alls. Salt och peppar är annars vanligt att strö över köttet innan du sätter in det i ugnen.

Ugnsstekt oxfilé med svampsås och vitlöksfrästa champinjoner
4 personer

600g färsk oxfilé
400g färska champinjoner
400ml matlagningsgrädde
1 1/2 st svampbuljongtärning
3 st vitlöksklyftor
mejram
smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 125°. Dela oxfilén i fyra bitar och knyt ett snöre runt ”stubbarna” så att de håller formen.

Hetta upp en stekpanna och bryn oxfilébitarna en i taget i lite smör. Lägg de färdigbrynta bitarna i en ugnsfast form. Sätt in en ugnstermometer i den tjockaste biten och ställ ugnsformen i mitten av ugnen. För rätta temperaturer se rätt innertemperatur.

Hacka under tiden hälften av champinjonerna i mindre bitar. Stek dem i lite smör i en kastrull. När de mjuknat lite, tillsätt matlagningsgrädden svampbuljongtärningarna. Låt såsen koka upp och småputtra några minuter. (Är det lång tid kvar tills köttet är klart kan du ställa såsen åt sidan och värma upp den precis innan servering).

Halvera resterande champinjoner och pressa vitlöksklyftorna. Stek detta tillsammans med lite smör på medelhög värme precis innan servering.

När köttet fått rätt temperatur, ta ut det från ugnen och låt det stilla sig 5-10 minuter innan servering, gärna inlindat i ugnsfolie.

Servera gärna köttet tillsammans med en fräsch grönsallad och potatis, ex. hasselbackspotatis.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

10 personer har kommenterat inlägget Ugnsstekt oxfilé med svampsås och vitlöksfrästa champinjoner

Lämna gärna en kommentar!