Recept och tips

de senaste kommentarerna

  No comments.

Kategorier

 • (17)
 • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
 • Argentina (1)
 • Bakelser, paj, tårtor (16)
 • Bär och frukt (9)
 • Bönor, linser och ärtor (3)
 • Bröd och skorpor (13)
 • Bullar (9)
 • Choklad (16)
 • crème brûlée & pannacotta (2)
 • Danmark (1)
 • Drinkrecept (5)
 • Dryckkunskap (3)
 • Fågel (14)
 • Fisk och skaldjur (18)
 • Frankrike (6)
 • Glutenfritt (59)
 • Grönsaker (18)
 • Helg (10)
 • Jul (16)
 • Kött (47)
 • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
 • Midsommar (3)
 • Mjuka kakor och muffins (11)
 • Nyår (3)
 • Påsk (1)
 • Pasta och pizza (29)
 • Rekommendationer (1)
 • Såser (16)
 • Soppor (14)
 • Sötsaker (3)
 • Storbritannien (14)
 • Sverige (16)
 • USA (8)
 • Vardag (108)

Annonser

Frukostbröd

Ursäkta att ni fått vänta med läsningen.. Jag och A har haft en alldeles fantastisk helg i Stockholm. Trots att A bor i Sthlm är det sällan vi går ut och utforskar staden. Vår julklapp till varandra var en helg på spa men eftersom våra scheman ser så olika ut är det svårt att hitta tid då vi kan åka iväg. Förra veckan bestämde vi oss för att stanna i Stockholm. Vi bokade in oss på hotell och vid lunch i fredags sa vi tack och hej till allt vad plugg innebär. Vi gick till centralbadet och tillbringade hela eftermiddagen/kvällen där. Det var vårt första besök hos centralbadet och jag kan inte säga annat än att jag blev positivt överraskad. Där finns simbassäng, varmvattenspool, bubbelbad samt bastu av olika slag till förfogande. Man blir ju hungrig av att bada så vi slog oss ner i baren på relaxavdelningen och beställde in en varsin sallad ”frästa rödbetor”. Salladen var riktigt fin och kändes som det bästa alternativet när vi skulle vara lite nyttiga. Vi avslutade kvällen med en varsin helkroppsmassage. Det var verkligen välbehövt och det känns bra att vi laddat upp med nya krafter inför vårterminen, som kommer bjuda på både kursen ”accounting issues” och uppsatsskrivande. Lördagen spenderades i centrala Sthlm. Det blev några butiksbesök innan vi åt lunch på en italiensk restaurang vid Östermalm. Kvällen avslutades med bio.

Det är sällan vi är på Södermalm så igår, när vi checkat ut från hotellet, tog vi en promenad via gamla stan till Södermalm. Vi strosade längs promenadstråket och njöt av att inte göra någonting. A hittade ett ställe som serverade empanadas och vi blev tvungna att gå in eftersom längtan efter Argentina blev för stor.

Nu befinner jag mig åter igen i Uppsala och när jag köpte jäst hos Folkes efter dagens första föreläsning kändes det som om jag aldrig varit borta. Idag är det exakt en månad sedan jag lämnade Reims och Frankrike bakom mig, och det känns nästan som om jag aldrig varit där. Ica Luthagens Livs (min favoritbutik) och Ica Folkes Livs är sig likt – fast Folkes har tydligen börjat med prispress på kött (de skall tydligen erbjuda bästa priserna på kött i stan). Jag hyr en lägenhet nära skolan i vår och det är verkligen skönt att ha ett eget litet kök. Premiärtestet i ugnen blev dessa godbitar.

Frukostbröd
ca 16 st

50g jäst
2 dl grahamsmjöl, fullkorn
1 dl dinkelmjöl, fullkorn
5-6 dl vetemjöl special
1 msk brödkryddor
1 dl solroskärnor
1 dl mjölk
3 dl vatten
60g smör
1 tsk salt

1 ägg
solroskärnor

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret tillsammans med vatten, mjölk och brödkryddor. När temperaturen hos vätskeblandningen blivit 37°, rör ner den bland jästen. Vänd ner solroskärnorna.

Rör ner dinkel- och grahamsmjölet i vätskan och arbeta degen i 20 minuter i en assistent eller med hjälp av en elvisp och dess degkrokar. Fyll på med vetemjöl special tills dess att degen lossnar från kanterna och är lite klibbig. Låt jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp degen på att mjölat bord och knåda degen minimalt. Dela degen i 16 mindre bitar som du rullar till bollar. Lägg dem i en smord långpanna eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare en timme under bakduk.

Värm ugnen till 200°. Vispa ägget och pensla därefter bullarna med äggskummet. Strö över lite solroskärnor och ev, flingsalt. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

1 person har kommenterat inlägget Frukostbröd

Lämna gärna en kommentar!