Veckans andra storkok. Det var väldigt länge sedan jag åt moussaka. Sist måste ha varit när jag var i Grekland för flera år sedan. Moussaka är riktigt gott men det är sällan jag lagar det, likaså när det gäller lasagne. Kanske beror det på att man måste laga köttfärssåsen och ostsåsen för sig innan man kan göra den färdiga rätten. Ett bra tips är ju dock att laga en extra omgång med köttfärssås och frysa in hälften, som då lätt kan tinas upp och användas nästa gång det är dags att laga lasagne, moussaka eller något annat.
Emmas moussaka 6 portioner400g nötfärs 2 st auberginer 3 st potatisar 2 st vitlöksklyftor 2 st gula lökar 500g krossade tomater 1 tsk timjan 1 köttbuljongtärning 2 msk tomatpuré 2 msk smör 2 1/2 msk mjöl 5 dl mjölk 2 dl riven ost salt & peppar olja Skiva auberginerna i cm-tjocka skivor och potatisen tunt. Strö salt över auberginerna så att vattnet dras ur. Låt stå i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och vitlöken fint och fräs det tillsammans med nötfärsen i lite olja i en gryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, köttbuljongtärning och timjan. Låt allt koka samman och smaka av med peppar. I en annan kastrull, smält smöret och blanda i mjölet. Vispa ner mjölen och låt såsen koka upp. Tillsätt den rivna osten under omrörning så att såsen blir jämn. Torka av vattnet från aubergineskivorna. Stek dem i lite olja på medelvärme. I en ugnsfast form: varva köttfärs med aubergineskivor, ostsås och potatis. Avsluta med ostsås och lite riven ost. Grädda moussakan i mitten av ugnen i 40 minuter. |

Vad gott! Jag gillar också moussaka, men har bara gjort det en gång själv. Men en av de godaste jag ätit var på restaurang, då hade de blandat ner både potatis och ris i formen och det var så krämigt och gott! En av mina favoriträtter det här!
vad gott 🙂 har du testat med kanel i köttfärsen? 🙂 om inte, gör det det är gott 🙂
du får ha en bra helg. kram
Nej det har jag aldrig provat. Det lät spännande dock! Hur mycket kanel tillsätter du eller lägger du i en kanelstång?
man tar ca ½ tsk mald kanel i köttfärssåsen 🙂 jag vet inte om det smakar annorlunda om man använder lammfärs (som grekerna gör) men jag har gjort den på både quornfärs och nötfärs och det blev gott 🙂
Ha en bra helg.
jag brukar också ha kanel i köttfärsen – blir grymt gott. har dock aldrig provat att ha potatis i av någon anledning, det ska jag prova!
C
På tal om kanel i färs, det är jättegott. Jag brukar göra ett recept jag hittat hos Lina (Matsåklart) med kanel och rödvin (nötfärs) och sedan får det koka lääänge. Det är riktigt gott.
Humm, ja det verkar vara något jag har missat det här med kanel. Nästa gång tar jag fram kanelburken! 🙂 En skvätt rödvin blir väl heller inte fel i maten..
Vilket gott recept på moussaka, det var längesen jag åt den maträtten.