Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Emmas moussaka

Veckans andra storkok. Det var väldigt länge sedan jag åt moussaka. Sist måste ha varit när jag var i Grekland för flera år sedan. Moussaka är riktigt gott men det är sällan jag lagar det, likaså när det gäller lasagne. Kanske beror det på att man måste laga köttfärssåsen och ostsåsen för sig innan man kan göra den färdiga rätten. Ett bra tips är ju dock att laga en extra omgång med köttfärssås och frysa in hälften, som då lätt kan tinas upp och användas nästa gång det är dags att laga lasagne, moussaka eller något annat.

Emmas moussaka
6 portioner400g nötfärs
2 st auberginer
3 st potatisar
2 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
500g krossade tomater
1 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 msk smör
2 1/2 msk mjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost
salt & peppar
olja

Skiva auberginerna i cm-tjocka skivor och potatisen tunt. Strö salt över auberginerna så att vattnet dras ur. Låt stå i 15 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och vitlöken fint och fräs det tillsammans med nötfärsen i lite olja i en gryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, köttbuljongtärning och timjan. Låt allt koka samman och smaka av med peppar.

I en annan kastrull, smält smöret och blanda i mjölet. Vispa ner mjölen och låt såsen koka upp. Tillsätt den rivna osten under omrörning så att såsen blir jämn.

Torka av vattnet från aubergineskivorna. Stek dem i lite olja på medelvärme.

I en ugnsfast form: varva köttfärs med aubergineskivor, ostsås och potatis. Avsluta med ostsås och lite riven ost.

Grädda moussakan i mitten av ugnen i 40 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

8 personer har kommenterat inlägget Emmas moussaka

Lämna gärna en kommentar!