Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Vit choklad- och saffransfudge

Vit choklad- och saffransfudge?

Ok, ibland blir det inte som man tänkt (varpå jag lagt till en ny kategori: ibland blir det inte som man tänkt..).. Jag skyller mitt misslyckande på att jag har aldrig lagad fudge tidigare och jag kan faktiskt inte kan föreställa mig dess konsistens. Jag hade inte heller någon termometer som kunde hjälpa mig att koka rätt.

Konsistensen hos mitt resultat som ni ser på bilden är annorlunda. Bitarna är hårda i sig men smälter på en gång när du stoppar dem i munnen. Det känns nästan som att äta glasyr.. Jag antar alltså att mitt fudgeförsök blev misslyckat. Det innebär dock inte att dessa góbitar blev dåliga. Nej de är riktigt goda men farligt söta! Saffranssmaken tillsammans med den vita chokladen gör dessa nästintill oemotståndliga.  Förväntar du dig fude – gå efter ett annat recept. Förväntar du dig söta ”sockerbitar” som smakar saffran och choklad som passar fint till kaffet efter en härlig middag – fortsätt läsa.

Vit choklad- och saffransgóbitar
cirka 40 bitar

1 1/2 dl mjölk
5 dl socker
150g smör
2 msk honung
100 g vit blockchoklad
1 pkt saffran (0,5g)

➊ Blanda socker och mjölk i en stor kastrull. Värm sakta blandningen så att sockret löses upp.

➋ Rör ner honung och smör i sockerlösningen. Koka upp och låt koka tills du kan göra ett kulprov.

➌ När du kan göra ett godkänt kulprov är fudgen klar. Rör snabbt ner chokladen och saffranen och låt allt blandas väl.

➍ Häll upp smeten i en smord form (alt. med bakplåtspapper). Låt svalna något innan du skär kakan i mindre bitar.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

10 personer har kommenterat inlägget Vit choklad- och saffransfudge

  • Mik

    imponerande, jag hoppade precis av en kurs i ekonomi ;P Den var hemsk :)

  • Har också ett avsnitt om när det inte går som det var tänkt. Där kan man hitta tips för hur man räddar maten som gått åt pipan:) Dock inte på fudge, är inte så bra på dessert-biten!

    http://battremedbacon.blogg.se/2009/november/nar-det-inte-gar-som-det-var-tankt.html

    Ha det fint, Boel

  • Ååå vilka härliga julrecept..:)

  • Mam

    Nej ibland blir det inte riktigt som man tänkt… men det är ju lite av det roliga och utmaningen också ! eller hur ? Att det finns utrymme för varianter :) Jag tycker fudgen ser jättesmaskig ut och skulle gärna tagit en bit till kaffet nu :) Skall bli roligt när du kommer hem så vi får kocka lite tillsammans igen ! Tror du kommer uppskatta den nya spisen med dubbelugn :) Givetvis blir det korvstroganoff till middag den kvällen du kommer hem ! Kram mam

  • Min pappa gör en fudge varje jul som ser ut precis som din i konsistensen, som alla älskar. Och den ska vara så, sen om det från början blev fel så var det redan när farmor gjorde den i så fall…

  • Hur mycket känner man inte igen sig i det där? Det blir ju ofta inte som man tänkt sig. Så länge det smakar bra ju ;-) Ha en trevlig kväll! KRam Anna

  • fudge eller ej, detta låter heeeelt fantastiskt gott!!! :)

  • Mums så himla gott!!!
    Jag älskar fudge, de är ju helt ljuvliga!
    Lät som en supergod smakkombination du gjort dessutom :)

  • Cecilia

    Nu har jag inte prövat ditt rec men har däremot kokat fudge till varje jul(gärna 5-6 olika sorter) i åratal. Termometern är nästan nödvändig för ett bra resultat ( om man inte har mycket erfarenhet), det är också viktigt att inte koka för snabbt, en sats tar 25-30 min att komma upp i rätt temp. Har ett chokladfudgerec som brukar bli bra och som är nästan identiskt ( mörk choklad i stället för vit, lite vaniljessens och hackade körsbär- helt fantastiskt!), där ska man låta chokladen koka med från början, sannolikt kan man göra det här också. För att få en optimal konsistens på fudgen ( kontrollerad kristallisering av sockret) ska den vispas när den är färdig tills den börjar stelna och sen hällas upp( svåraste momentet tycker jag, den blir nästan alltid för stel innan man fått den i formen).
    Återkommer när jag testat- saffran och vit choklad- kan det bli bättre??

  • Cecilia

    Kokade fudge enl ovan med smärre förändringar. Lät chokladen koka med från början och bytte honungen mot flytande glucos. Kokade till 116C, doppade kastrullen i kallt vatten så kokningen avstannade, rörde ned ett pkt saffran och vispade därefter smeten tills den började tjockna innan jag hällde upp den. Resulterade i en helt fantastisk ljuvlig fudge med perfekt konsistens!

Lämna gärna en kommentar!