Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Valnötsbröd

IMG_4699

Den här julen har verkligen varit trevlig! Att komma hem lagom till julen och se all snö på backen förhöjde julkänslan väldigt mycket. Efter ett underbart julbord öppnade vi, som många andra, julklapparna och tomten måste verkligen ha tyckt att jag varit snäll i år. En vit fin dualit låg bland alla paket och naturligtvis var jag tvungen att testa den med en gång. Grädde till efterrätten på julaftonskvällen vispades snabbt och enkelt med ballongvispen. Ett svårare test utsatte jag apparaten för när jag bakade bröd igår. Degkrokarna utförde ett galant jobb och degen blev mycket fin och bra arbetad. Dualiten blir för mig ett bra substitut till en assistent!

Skivad limpa

Brödet blir saftigt och lite degigt i mitten – precis som jag vill ha det. Finns det något tråkigare än torrt bröd? Förvara det gärna i brödpåsar så bevaras brödet bra i flera dagar och behåller sin fina saftighet.

Vill du frysa in brödet så skiva upp limpan när den svalnat och frys in den så. Att skiva upp brödet innan du fryser in det är till stor hjälp vid upptidning – eller om du bara vill ta fram en eller två skivor.

Skivad limpa

Valnötsbröd
2 st limpor eller 20 st portionsbröd

200g valnötter
13 dl vetemjöl
6 dl vatten
50g färsk jäst
1 tsk honung
1 tsk salt
mjölk

➊ Hacka hälften av valnötterna fint och mal resten till smulor. Värm vattnen och honung till 37° i en kastrull.

➋ Smula sönder jäst i en stor bunke eller i assistenten. Tillsätt det ljumna vattnet och se till att all jäst löser sig.

➌ Tillsätt salt och mjöl (lite i taget) och arbeta samman allt till en smidig deg, antingen med degkrokar eller assistenten. Låt degen jäsa 30 minuter.

➍ Knåda degen ordentligt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

➎ Sätt ugnen på 225°. Knåda degen en sista gång innan du delar degen i två (alt. 20 bitar). Forma varje bit till två limpor (alt. 20 runda bollar) och lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

➏ Pensla bröden med lite mjölk och grädda dem i nere delen av ugnen. Limporna gräddas i ca 20 minuter och portionsbröden i ca 15 minuter.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

6 personer har kommenterat inlägget Valnötsbröd

Lämna gärna en kommentar!