Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Saffransgryta med fisk

Saffransgrya med fisk

Jag är ganska dålig på att äta fisk varje vecka men jag försöker bättra mig. Idag blev det en fiskgryta smaksatt med saffran och vitt vin. Perfekt att värma sig med nu i vinterkylan! Grytan blev väldigt god och doftar ljuvligt men mustig eftersom jag använder matlagningsgrädde (man orkar inte äta så mycket). Vill man ha ett lite ”lättare” alternativ skulle matlagningsgrädden med fördel kunna bytas ut mot mjölk. Ev. behövs då även lite maizena för att reda grytan så att den blir lite tjockare.

Den här fiskgrytan fungerar också bra att ha med sig i matlåda för att värma i mikro.

Stekta morötter och potatisarStekt lök och paprika

Saffransgryta med fisk
4 personer

400g upptinad vit fiskfilé, ex. hokifilé
3 st potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
1/2 st röd paprika
1 st purjolök
1 st hönsbuljongtärning
250 ml matlagningsgrädde
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk ketchup
1 pkt (0,5g) saffran
salt och peppar
olja till stekning

➊ Skala och skär potatisar, morötter, lök och paprika i mindre kuber samt skiva purjolöken tunt.

➋ I en gryta, stek potatis och morötter i lite olja på medelvärme i ca 20 minuter eller tills de blivit mjuka. Rör om då och då så att de inte bränner fast.

➌ Lägg potatis- och morotspytten åt sidan och stek löken och paprikan några minuter. När löken blivit lite genomskinlig lägg tillbaka potatis- och morotspytten i grytan. Krydda med saffran.

➍ Rör ner matlagningsgrädde, vatten och det vita vinet i  grytan. Krydda med buljongtärningen och ketchup. Låt koka upp och småputtra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

➎ Sänk värmen så att grytan småkokar. Lägg försiktigt ner purjolöken och fiskfiléerna i grytan. Låt fisken sjuda ca 5-8 minuter eller tills köttet är helt vitt.

Servera gärna fiskgrytan tillsammans med aioli eller vitlöksdipp.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

5 personer har kommenterat inlägget Saffransgryta med fisk

Lämna gärna en kommentar!