Recept och tips

de senaste kommentarerna

  No comments.

Kategorier

 • (17)
 • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
 • Argentina (1)
 • Bakelser, paj, tårtor (16)
 • Bär och frukt (9)
 • Bönor, linser och ärtor (3)
 • Bröd och skorpor (13)
 • Bullar (9)
 • Choklad (16)
 • crème brûlée & pannacotta (2)
 • Danmark (1)
 • Drinkrecept (5)
 • Dryckkunskap (3)
 • Fågel (14)
 • Fisk och skaldjur (18)
 • Frankrike (6)
 • Glutenfritt (59)
 • Grönsaker (18)
 • Helg (10)
 • Jul (16)
 • Kött (47)
 • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
 • Midsommar (3)
 • Mjuka kakor och muffins (11)
 • Nyår (3)
 • Påsk (1)
 • Pasta och pizza (29)
 • Rekommendationer (1)
 • Såser (16)
 • Soppor (14)
 • Sötsaker (3)
 • Storbritannien (14)
 • Sverige (16)
 • USA (8)
 • Vardag (108)

Annonser

Parmaskinkainlindad fläskfilé

Parmaskink

Letar du efter en enkel och mycket god huvudrätt till nyår (eller bara till en lyxig lördagsmiddag) behöver du inte leta längre. Igår fick jag nästan ett halvt dussin nya kokböcker, alla fulla med ny inspiration och bra tips. I Melker Anderssons kokbok hittade jag mycket gott och bland annat hade han lagat en italiensk fläskfilé som såg så god ut. När mamma imorse berättade att hon tagit fram fläskfilé till middag kunde jag inte låta bli att provlaga receptet (dock med vissa modifikationer eftersom vi inte hade allting hemma).

Kryddning

Tillagningen är väldigt enkel: alla kryddor fördelas på parmaskinkan som sedan snurras runt fläskfilén. Förutom att steka köttet några minuter i stekpannan för att få lite vacker färg är det inte mycket mer du behöver göra. Ugnen tillsammans med en ugnstermometer sköter resten.

Det blir fullkomligt underbart att skära upp centimetertjocka skivor av det färdiglagade köttet och se kryddlagret väl bevarat. Till detta åt vi mammas rosmarinkryddade klyftpotatis, grönsallad och crème fraîche blandad med sweet chili. Mycket mycket uppskattat!

Parmaskinkainlindad fläskfilé med potatis

Parmaskinkainlindad fläskfilé
4 personer

600g fläskfilé
100g parmaskinka (6 st skivor)
3 st vitlöksklyftor
3 tsk oregano
2 tsk dragon
1 tsk chilipulver
olivolja

➊ Sätt ugnen på 170°. Hacka vitlöksklyftorna fint och putsa fläskfilén (ta bort senor etc.). Dela fläskfilén på mitten så du får två mindre bitar.

➋ Lägg tre skivor parmaskinka omlott på en skärbräda. Krydda jämnt med hälften av vitlöken, oreganon, dragonen och chilin. Placera en bit fläskfilé i mitten och rulla parmaskinkan runtom. Knyt ev. ett snöre sunt skinkan om den inte ligger på plats. Gör likadant med andra biten.

➌ Hetta upp en stekpanna/gryta och bryn fläskfiléerna i lite olivolja en och en. Lägg dem i en ugnsfast form och värm i nedre delen av ugnen tills dess att innertemperaturen är 75°. Ta då ur köttet och låt det vila inlindad i lite folie ca tio minuter.

Servera gärna tillsammans med klyftpotatis, grönsallad och crème fraîche.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

3 personer har kommenterat inlägget Parmaskinkainlindad fläskfilé

 • Jag håller med om att detta är ett riktigt toppenrecept, jag lagade parmainlindad fläskfilé på nyårsafton, och den gick hem hos alla! Jag var dock alldeles för stressad för att hinna fota mitt i middagspaniken… 😉 Vi har testat falukorv provencal och thailändsk kyckling också ur Melkers bok, och båda rätterna var toppen!

 • Berit

  Hej Emma,
  Jag sökte efter ett enkelt, gott och lätt recept på nätet och fann din fläskfilé med parmaskinka, jag saknar dock receptet på mammas rosmarinkryddade klyftpotatis, grönsallad och crème fraîche blandad med sweet chili. Har du den någonstans eller skall jag tänka själv. 🙂 tack för en inspirerande blogg. Inte sista gången jag kommer hit. Detta var den första!!! Ibland har man tur. Ha en god fortsättning!! Hälsningar Berit

  • Hej Berit! Kul att du hittat till Emmas Kök och välkommen tillbaka. Jag tror inte jag har recept på varken potatisen eller såsen men jag skulle följa anvisningar för klyftpotatis som jag skulle krydda med rosmarin. Såsen skulle jag göra genom att bara blanda creme fraiche och sweet chili! Hoppas det smakar!

Lämna gärna en kommentar!