Recept och tips

de senaste kommentarerna

  No comments.

Kategorier

 • (17)
 • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
 • Argentina (1)
 • Bakelser, paj, tårtor (16)
 • Bär och frukt (9)
 • Bönor, linser och ärtor (3)
 • Bröd och skorpor (13)
 • Bullar (9)
 • Choklad (16)
 • crème brûlée & pannacotta (2)
 • Danmark (1)
 • Drinkrecept (5)
 • Dryckkunskap (3)
 • Fågel (14)
 • Fisk och skaldjur (18)
 • Frankrike (6)
 • Glutenfritt (59)
 • Grönsaker (18)
 • Helg (10)
 • Jul (16)
 • Kött (47)
 • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
 • Midsommar (3)
 • Mjuka kakor och muffins (11)
 • Nyår (3)
 • Påsk (1)
 • Pasta och pizza (29)
 • Rekommendationer (1)
 • Såser (16)
 • Soppor (14)
 • Sötsaker (3)
 • Storbritannien (14)
 • Sverige (16)
 • USA (8)
 • Vardag (108)

Annonser

Risgrynsgröt

DPP_gröt0

Julstämningen börjar komma till Frankrike nu. I Paris är julskyltningen i galleriorna på plats sedan veckor tillbaka och i Reims är staden full med små julstugor där försäljarna står och lockar med olika varor. En julgran är också på plats och alla jullampor lyser fint om kvällarna. Det enda som fattas nu är lite snö..

Till julen hör ju många goda maträtter, bl.a. risgrynsgröten. I min familj är risgrynsgröten ett obligatoriskt inslag i kvällsfikat dagen innan julafton. När vi har slagit in de sista julklapparna, bakat det sista julgodiset och griljerat julskinkan, ja då står en stor kastrull med mammas kokta risgrynsgröt på spisen. Idag blev jag själv sugen på att koka risgrynsgröt och nu är det gjort! Min fredagskväll består alltså av en bra film, risgrynsgröt med socker och kanel (äter själv aldrig gröt med mjölk) och en god smörgås.

En smakbit

Jag har faktiskt kokat risgrynsgröt en gång tidigare här i Frankrike, då till mina indiska vänner. Eftersom de bjudit mig på indisk mat var det min tur att bjuda på lite svensk matkultur. Det finns ju många rätter som är väldigt svenska men eftersom de är vegetarianer blev mitt utbud rätt begränsat. Risgrynsgröt och pannkakstårta fick bli menyn och det uppskattades verkligen! Jag trodde faktiskt att risgrynsgröten skulle vara något nytt för dem, men tydligen har de en väldigt liknande rätt även de.

Blötlagt risGröt

Risgrynsgröt
4 personer

2 1/4 dl grötris
2 1/2 + 1 dl vatten
1 l mjölk
1 1/2 dl grädde (valfritt)

➊ Blanda grötris och 2 1/2 dl vatten i en stor kastrull och låt stå 60 mintuer. Om riset får svälla i vatten blir koktiden mycket kortare!

➋ När risgrynen svällt, tillsätt 1 dl vatten låt alltsammans koka upp på medelvärme. Rör ofta så att risgrynen inte bränner fast.

➌ Tillsätt mjölken och låt gröten koka upp igen. När första bublan syns, sänk värmen något så att gröten endast småkokar/sjuder. Rör om då och då så att mjölken inte bränner fast. Låt koka ca 30 minuter eller tills gröten fått den konsistens du vill ha.

➍ Tillsätt grädden (valfritt) innan servering och låt koka ihop med gröten.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget Risgrynsgröt

Lämna gärna en kommentar!