Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Leila's vaniljbullar

Vaniljbullar

Min lillebror är ett big fan av vaniljbullar. När jag ändå bakade Leilas kanelknyten så passade jag på att baka dessa godingar. Vaniljkrämen skulle säkert kunna bytas ut mot något annat spännande. Sylt kanske blir lite väl sött, men lite färska bär, frukt eller rent av choklad kanske skulle funka?

Halvfärdiga bullar

Vaniljstång

Receptet är hämtat från Leila Lindholm.

Beräknat för ca 15 bullar

Ingredienser

Deg:
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
12 dl vetemjöl special

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 stång vanilj
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Tillagning

Vaniljkräm:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen i isbad eller kyl.

Bulldeg:

  1. Mortla kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen.
  2. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla bitarna till runda bollar med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
  7. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljkrämen.
Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

12 personer har kommenterat inlägget Leila’s vaniljbullar

Lämna gärna en kommentar!