Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Leilas kanelknyten

Leila's kanelknyten

Kanelbullar är nog bland det bästa som finns i fikaväg för mig. Jag tröttnar aldrig.. De bästa bullarna har ju naturligtvis Café Saturnus i Stockholm men när jag inte kan handla där får jag baka själv. Jag testade Leila’s recept på kanelknyten och de blev goda men det är fortfarande en bit kvar innan jag klår Saturnus..

Receptet är hämtat från Leila Lindholm.

Receptet är beräknat för ca 15 bullar

Ingredienser

Deg:
1 msk kardemummakärnor
1 st ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12 dl vetemjöl special

Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel

Dekorering:
Sockerlag till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
Pärlsocker

Tillagning

  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 1/2 cm tjock.
  6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
  7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
  9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
  11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
  12. Pensla bullarna med sockerlag och strö över pärsocker.
Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

4 personer har kommenterat inlägget Leila’s kanelknyten

Lämna gärna en kommentar!