Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Mormors äppelpaj

äppelpaj med vaniljsås

Det är så härligt när man bara kan gå ut på gården och plocka lite äpplen och sen göra en god äppelpaj. Även om man inte har ett eget äppelträd går det bra att handla lite äpplen i matbutiken eller på torget för att göra en paj.

Det är något med äppelpaj som gör mig lite nostalgisk. Det känns som om äppelpaj är något som har blivit lite av en tradition i alla hushåll, nästan alla äter den och gillar den. Alla har nog lite olika variationer i receptet men i huvudsak finns den alltid där, äppelpajen.

mormors äppelträdäppelpaj

INGREDIENSER

3 dl vetemjöl (ev. mer om degen blir lös)
175 g margarin
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4-5 st äpplen (beroende på hur mycket äpple man vill ha)
+ ev. kanel om man vill ha

TILLAGNING

  1. Sätt ugnen på 175° och smält margarin i en kastrull.
  2. Rör samman alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt det smälta margarinet och rör samman till en deg. Är degen lös, tillsätt lite mer mjöl.
  3. Platta ut 3/4 delars deg i en pajform. Gaffla degen i botten av formen för att värmen skall spridas jämnt.
  4. Fördela ut äpplena i pajformen och avsluta med att strössla över resten av degen. Vill man ha kanelsmak så krydda lite över äpplena innan degen strösslas över.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 30minuter eller tills dess att den börjar dofta.

Låt gärna pajen stå och stilla sig 15-20min innan servering så att aromen sprider sig jämt och pajen inte är för varm. Ät gärna tillsammans med vaniljglass eller lite nykokt vaniljsås.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

7 personer har kommenterat inlägget Mormors äppelpaj

Lämna gärna en kommentar!