Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Maräng med inlagda päron

Maräng med inlagda päron, chokladsås, hasselnötter och apelsin

Denna efterrätt blev jag inspirerad att laga efter att ha sett Jamie Oliver göra den. Perfekt lösning om man skall laga efterrätt till många eftersom marängen görs på en stor plåt. Egentligen skall det vara vispad grädde ovanpå också men jag hade inte det hemma för tillfället..

Inspiration från Jamie Oliver.

Receptet är beräknat för ca 8 personer.

INGREDIENSER

4 st äggvitor
1 1/4 cups råsocker
en nypa salt
1 dl hasselnötter
2 burkar inlagda päron
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 st apelsin, skal + saft

TILLAGNING

  1. Värm ugnen till 150°. Lägg ett bakplåtspapper på en ungsplåt.
  2. Häll äggvitorna i en ren skål och vispa med elvisp tills du kan forma äggvitorna. Fortsätt vispa medan du sakta häller i socker och salt. Vispa därefter på högsta hastighet i ca 8-10 minuter eller tills dess att marängen är vit och glansig.
  3. Häll marängen på bakplåtspapperet och forma till en rektangel. Låt den gärna blir ganska hög. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Grädda samtidigt hasselnötterna i en ugnssäker form i botten av ugnen.
  4. Separera päronen från dess saft. Häll saften i en kastrull och dela varje päron i tre. Värm päronsaften tillsammans med chokladen tills allt smält och blivit en sås. Smaksätt gärna med lite apelsinsaft.
  5. När marängen och nötterna är klara, ta ut dem och låt de svalna några minuter. Skala hasselnötterna och krossa dem försiktigt i en mortel.
  6. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret tills den är halvtjock (den skall inte rimma men inte heller vara stenhård).
  7. Lägg marängen på en bricka eller en stor tallrik. Fördela hälften av grädden över marängen lite här och där. Smula över hälften av hasselnötterna och häll över lite chokladsås. Fördela päronen jämnt över marängen och gör om samma process med grädde, nötter och chokladsås igen. Avsluta med att riva lite apelsinskal över skapelsen.
Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

Lämna gärna en kommentar!