Recept och tips

Kategorier

  • - (17)
  • Ägg, mjöl och grynrätter (21)
  • Argentina (1)
  • Bakelser, paj, tårtor (16)
  • Bär och frukt (9)
  • Bönor, linser och ärtor (3)
  • Bröd och skorpor (13)
  • Bullar (9)
  • Choklad (16)
  • crème brûlée & pannacotta (2)
  • Danmark (1)
  • Drinkrecept (5)
  • Dryckkunskap (3)
  • Fågel (14)
  • Fisk och skaldjur (18)
  • Frankrike (6)
  • Glutenfritt (59)
  • Grönsaker (18)
  • Helg (10)
  • Jul (16)
  • Kött (47)
  • Marmelad/sylt/kräm/sås (3)
  • Midsommar (3)
  • Mjuka kakor och muffins (11)
  • Nyår (3)
  • Påsk (1)
  • Pasta och pizza (29)
  • Rekommendationer (1)
  • Såser (16)
  • Soppor (14)
  • Sötsaker (3)
  • Storbritannien (14)
  • Sverige (16)
  • USA (8)
  • Vardag (108)

Annonser

Baguetter

färska baguetter

Eftersom jag skall studera i Frankrike i höst kommer det säkerligen bli mycket fransk matlagning i bloggen. Jag småstartar lite med att baka baguetter. Förhoppningsvis kommer jag få lite mer insyn i hur detta fantastiska bröd kan göras ännu bättre efter ett halvår i Frankrike, men än så länge duger detta alldeles utmärkt.

Baguetter passar utmärkt som lite småplock innan en middag eller bara som ett gott matbröd. Servera gärna tillsammans med en god olivolja och lite flingsalt.

Receptet är beräknat för 2 stora eller 3 små baguetter

INGREDIENSER

6 dl vatten
12-13 dl vetemjöl
25 g färsk jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt

TILLAGNING

  1. Värm vattnet tills det är ljummet.
  2. Smula ner jästen i en assistent eller i en stor skål. Späd ut jästen med 1 dl vatten och tillsätt därefter resten av vattnet, oljan och saltet.
  3. Vänd ner mjölet lite i taget och arbeta degen hastigt tills dess att den släpper från kanterna. Låt degen jäsa ca 1 timme under en handduk.
  4. Dela degen i två eller tre delar och vrid dem försiktigt så att de får en fin form. Låt jäsa 40 minuter. Värm ugnen, med en plåt i, till 225° när brödet jäst i 20 minuter.
  5. När ugnen är varm, flytta över baguetterna till plåten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Efter 10 minuter, sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 10 minuter. Efter dessa 10 minuter slå av värmen och låt brödet stå kvar i ugnen i 10 minuter.

Brödet är som godast nygräddat eller max en dag gammalt.

Related Posts with Thumbnails
Facebook Twitter Email

Lämna gärna en kommentar!